Udruga Studio B

Nema zdravlja bez mentalnog zdravlja. Što to znači? Što je mentalno zdravlje? Zašto je ono važno, što predstavlja, koja je definicija. U kratkim crtama pokušat ću vam prikazati što sve mentalno zdravlje obuhvaća, a najvažnije kako ga očuvati.

Mentalno zdravlje nije samo odsustvo mentalnog poremećaja. Ono je stanje blagostanja u kojem svaka osoba ostvaruje svoj potencijal, nosi se sa svakodnevnim stresom. Uključuje dobar osjećaj o samom sebi, osjećaj osobne vrijednosti, sposobnost prepoznavanja, prihvaćanja i iskazivanja misli i osjećaja. To je sposobnost prihvaćanja životnih promjena i djelotvornog suočavanja sa stresnim događajima. Ono predstavlja važan resurs za svakog pojedinca jer se svi suočavamo sa životnim teškoćama, stresovima i gubicima. Dobro mentalno zdravlje omogućava nam da svoje emocije prihvatimo i suočimo se s teškoćama koristeći svoje resurse, vještine i sposobnosti. Kada nam je mentalno zdravlje narušeno, počinjemo gubiti tu fleksibilnost i koristimo uvijek iste strategije za suočavanje s problemima bez obzira jesu li prikladne ili ne.

Mentalno zdravlje podrazumijeva bavljenje produktivnim aktivnostima koje nam pomažu da rastemo i razvijamo se. To može biti bavljenje sportom, čitanje knjige ili druženje s prijateljima.

Dobro mentalno zdravlje nije samo stvar pojedinca jer da bismo bili produktivni i ostvarili svoj potencijal moramo biti okruženi drugim mentalno zdravim ljudima i zajednicom koja potiče produktivnost. Upravo iz tog razloga za naše mentalno zdravlje važne su i vještine suočavanja sa ljudima oko nas, suradnja, empatija, prihvaćanje različitosti. Mentalno zdravlje je temelj dobrog funkcioniranja pojedinca, ali i zajednice. Želimo li mentalno zdravu zajednicu moramo stvoriti uvjete za učenje vještina suočavanja, raditi na ranim intervencijama i promoviranju mentalnog zdravlja.

Današnji uvjeti života i odrastanja otežavaju realizaciju životnih potreba u potpunosti. Teško je istovremeno ostvarivati se profesionalno, obiteljski i osobno. Da bismo u tome uspjeli, potrebno je dodatno ulaganja u svoje mentalno zdravlje.

U očuvanju mentalnoga zdravlja može nam pomoći učenje novih stvari, stjecanje novih znanja i vještina. To može dovesti do povećanja našeg samopouzdanja, može nam biti korisno i zabavno. Primjer za nešto novo može biti neki online tečaj jezika, u posljednje vrijeme je u ponudi jako puno različitih online tečaja koji su nam vrlo dostupni. Možemo isprobavati neke nove recepte, upisati se u školu plesa, mogućnosti su brojne.

Važno je upoznati sebe, preispitati vlastite stavove i navike, što nam pomaže, a što ne. Trebamo osvijestiti naše snage, sposobnosti i jake strane. Prepoznati i prihvatiti svoje vrline i slabosti te na njima graditi svoje samopouzdanje.

Potrebno je pronaći vrijeme za sebe, opustiti se uz glazbu, čitanje, šetnju ili nešto drugo što nam je lijepo i ugodno. Odvojite trenutak u kojem ćete biti svjesni vlastite okoline, trenutak opuštanja i meditacije, trenutak bez mobitela, trenutak u kojem ćete se usmjeriti samo na sebe. Usmjerite se na disanje, opuštanje mišića.

Aktivirajte se! Aktivnost i redovito vježbanje smanjuje stres, povećava energiju, jača imunološki sustav, poboljšava emocionalnu stabilnost. Odaberite tjelovježbu prema svojim mogućnostima i redovito vježbajte svaki dan.

Njegujte bliske odnose s obitelji i prijateljima. Podržavajući odnosi su važan zaštitni faktor u nošenju sa stresom te mogu dovesti do osjećaja blagostanja i poboljšati samopouzdanje. Obiteljska i prijateljska podrška važna je pogotovo u teškim trenutcima.

Pomozite drugima. Pomaganje, dijeljenje, uključivanje u zajednicu i volonterski rad daje osjećaj smisla i zadovoljstva te jača samopoštovanje. Promiče osjećaj vlastite vrijednosti, emocionalno nas ispunjava te jača osjećaj zajedništva.

Ponekad ipak svi ovi nabrojani načini samopomoći nisu dovoljni i potrebno je potražiti pomoć stručnjaka. Ako nas boli zub otići ćemo stomatologu, ako imamo problema s vidom potražit ćemo pomoć oftamologa. Ako nam je teško, osjećamo se bespomoćno, preplavljuje nas tjeskoba, postoje stručnjaci za mentalno zdravlje koji razgovorom mogu pomoći. Ponekad se ljudi ustručavaju potražiti psihološku pomoć radi predrasuda, jer smatraju da njima to ne treba ili ne vjeruju da im to može pomoći. Zato je potrebno osvijestiti što takva pomoć znači, informirati javnost da to nije znak slabosti nego naprotiv rad na sebi. Psihološka pomoć je vanjska intervencija koja je usmjerena na stabilizaciju psihičkog stanja, ispravljanje mogućih poremećaja ili na identifikaciju i rješavanje osobnih problema. Psihološku pomoć najčešće pružaju psiholozi ili psihijatri, no to mogu biti i stručnjaci neke druge struke koji su prošli određene psihoterapijske škole i provode psihoterapiju. Pomoć se može potražiti kod stručnjaka koji rade u bolnicama, preko uputnice ili se javiti u Zavod za javno zdravstvo. U većim gradovima također postoje i brojna savjetovališta koja svoje usluge nude besplatno. Važno je shvatiti koliko je mentalno zdravlje važno, kako ga ne smijemo zanemariti i još jednom osvijestiti da nema zdravlja bez mentalnog zdravlja.

Autorica: Manuela Strinavić