Udruga Studio B

Udruga za promicanje aktivnog sudjelovanja “Studio B” je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge.

studio b logo

Udruga Studio B od siječnja provodi projekt pod nazivom “Ženski aktivni razvojni Centar”. Projekt je podržala Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva kroz natječaj Društveni kapital zajednice. “ŽAR Centar“ je jednogodišnji pilot projekt namijenjen ženama iz ruralne sredine s ciljem poticanja aktivnog sudjelovanja u društvu i promicanja rodne ravnopravnosti koji će se provesti na području općine Vrbje.

U sklopu projekta dosad smo proveli nekoliko aktivnosti – radionice izrade rukotvorina pod nazivom “Šiškaj se”, kampanju podizanja svijesti o važnosti aktivnog sudjelovanja, te smo obilježili Međunarodni dan žena javnom kampanjom, kreiranjem videa o povijesti i važnosti obilježavanja Dana žena i prigodnim druženjem.

Sredinom veljače otvoren je i prostor ŽAR Centra koji se nalazi na adresi Bodovaljci 85, koji je siguran i inkluzivan u fizičkom i metafizičkom smislu, kao prostor okupljanja žena svih dobnih skupina, djevojaka i djevojčica, u kojem one otkrivaju i razvijaju svoje potencijale.

ŽAR Centar je dosad okupio 50 korisnica i 14 volontera koji su zajedno odradili 67 volonterskih sati. Korisnice su inicirale provedbu različitih aktivnosti – kreativnih radionica koje se održavaju ponedjeljkom, fotografskih radionica koje se održavaju petkom, radionica razvoja informatičke pismenosti koje započinju idući tjedan, te aktivnosti fitnessa čija provedba započinje u travnju. Također, uskoro ćemo krenuti u provedbu radionica razvoja zapošljivosti, te interaktivnih predavanja.

Provedba projekta rezultira povećanjem broja aktivnih žena koje sudjeluju u društvenom životu zajednice. Uključivanjem u ovaj projekt žene povećaju kvalitetu života, razvijaju samopoštovanje i povećaju zadovoljstvo vlastitim životom, te stječu znanja i vještine potrebne za učinkovit društveni angažman. Projektom jačamo socijalni kapital zajednice stvaranjem odnosa međusobnog povjerenja, povećanjem razine solidarnosti i spremnosti na zajednički angažman za dobrobit zajednice.