Udruga Studio B

Udruga za promicanje aktivnog sudjelovanja “Studio B” je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge.

studio b logo

Udruga Studio B od siječnja provodi projekt pod nazivom “Ženski aktivni razvojni Centar”. Projekt je podržala Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva kroz natječaj Društveni kapital zajednice. “ŽAR Centar“ je jednogodišnji pilot projekt namijenjen ženama iz ruralne sredine s ciljem poticanja aktivnog sudjelovanja u društvu i promicanja rodne ravnopravnosti koji će se provesti na području općine Vrbje.

U drugom tromjesječju provedbe projekta povećali smo broj implementiranih aktivnosti. Uz radionice izrade rukotvorina pod nazivom “Šiškaj se” koje se provode kontinuirano od početka projekta, u sklopu provedbe aktivnosti “ŽAR Centar” implementirane su fotografske, informatičke i kreativne radionice; te je kao novost uvedena “Vježbaonica” – radionica aerobika. Također, u ovom kvartalu provedene su dvije radionice “Gasim i ja” u suradnji s Područnom školom i Dobrovoljnim vatrogasnim društvom iz Sičica, te Područnom školom i Dobrovoljnim vatrogasnim društvom iz Bodovaljaca.

Započeli smo provedbu aktivnosti “Stvaram promjenu” održavanjem interaktivnog predavanja i radionica o razvoju volonterstva te provedbom prve volonterske akcije u Bodovaljcima. U narednom periodu očekuje nas provedba volonterskih aktivnosti u Sičicama, Vrbju i Dolini. Također, korisnice su samoinicijativno se uklljučile kao prva ženska ekipa na Memorijalnom nogometnom turniru “Stjepan Matijević” koji se tradicionalno odvija u Bodovaljcima. U napetoj utakmici odnijele su pobjedu i osvojile 1. mjesto.

ŽAR Centar je dosad okupio 12 volontera, od čega 6 u ovom kvartalu, koji su zajedno odradili 169 volonterskih sati, od čega 102 u drugom kvartalu; čime smo nadmašili projektnom prijavom planiran broj. Također, nadmašili smo projektom planiran broj korisnica, te je krajem lipnja ukupno obuhvaćeno 77 korisnica.

U idućem tromjesečju nastavit ćemo s provedbom započetih aktivnosti, te krenuti u provedbu aktivnosti podizanja zapošljivosti, kao i interaktivnih predavanja. Provedba projekta rezultira značajnim povećanjem broja aktivnih žena u većini naselja općine Vrbje. Evaluacija provedena mežu korisnicama pokazala je da su korisnice iznimno zadovoljne provedbom aktivnosti, mogućnosti iniciranja i vođenja novih aktivnosti, te povećanim osjećajem vrijednosti i samopoštovanja. Uključivanjem u ovaj projekt žene povećavaju kvalitetu života,te stječu znanja i vještine potrebne za učinkovit društveni angažman. Projektom jačamo socijalni kapital zajednice stvaranjem odnosa međusobnog povjerenja, povećanjem razine solidarnosti i spremnosti na zajednički angažman za dobrobit zajednice.