Udruga Studio B

Udruga za promicanje aktivnog sudjelovanja “Studio B” je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge.

studio b logo

Udruga Studio B od siječnja provodi projekt pod nazivom “Ženski aktivni razvojni Centar”. Projekt je podržala Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva kroz natječaj Društveni kapital zajednice. “ŽAR Centar“ je jednogodišnji pilot projekt namijenjen ženama iz ruralne sredine s ciljem poticanja aktivnog sudjelovanja u društvu i promicanja rodne ravnopravnosti koji će se provesti na području općine Vrbje.

U trećem tromjesječju provedbe projekta proširili smo implementaciju aktivnosti, te proveli radionice povećanja zapošljivosti s korisnicama; te radionicu projektnog planiranja s mladim korisnicama koje su izradile novi projektni prijedlog prijavljen na natječaj MDOMSP-a. Nastavili smo s provedbom radionica izrade rukotvorina pod nazivom “Šiškaj se” koje se provode kontinuirano od početka projekta, u sklopu provedbe aktivnosti “ŽAR Centar” implementirane su kreativne radionice; te“Vježbaonica” – radionica aerobika. Također, u ovom kvartalu provedene su dvije volonterske aktivnosti, te radionica „Gasim i ja“ održana u suradnji s Područnom školom Vrbje i DVD-om Vrbje. Korisnice su sudjelovale i na manifestaciji održanoj povodom Dana općine gdje su predstavile superšiške i druge radove izrađene na kreativnim radionicama. Na taj način su se samoinicijativno uključile u zajednicu, čime su povećale vidljivost projekta i privukle nove korisnice.

U ovom smo kvartalu uspjeli organizirati i jednodnevni izlet na bazene u Daruvar za korisnice projekta na kojem smo se super zabavile. Ovim putem se zahvaljujemo donatorima koji su nam to omogućili.

ŽAR Centar je dosad okupio 18 volontera, od čega 6 u ovom kvartalu. Također, nadmašili smo projektom planiran broj korisnica, te je krajem rujna ukupno obuhvaćeno 99 korisnica, čime smo za 100 % nadmašili projektom planiran broj. U trećem su se tromjesečju i muške osobe uključile u provedbu volonterskih akcija čime je došlo do podizanja razine razumijevanja i solidarnosti u zajednici.

U zadnjem tromjesečju nastavit ćemo s provedbom aktivnosti, te provesti opsežnu evaluaciju projekta kako bismo utvrdili koje su rezultati postignuti, te kako je projekt utjecao na lokalnu zajednicu. Dosad je ostvareno značajno povećanje broja aktivnih žena u većini naselja općine Vrbje. Evaluacija provedena među korisnicama pokazala je da su korisnice iznimno zadovoljne provedbom aktivnosti, mogućnosti iniciranja i vođenja novih aktivnosti, te povećanim osjećajem vrijednosti i samopoštovanja. Projektom jačamo socijalni kapital zajednice stvaranjem odnosa međusobnog povjerenja, povećanjem razine solidarnosti i spremnosti na zajednički angažman za dobrobit zajednice. Uključivanjem u ovaj projekt žene povećavaju kvalitetu života,te stječu znanja i vještine potrebne za učinkovit društveni angažman. Vjerujemo kako ćemo nastaviti s nekim projektnim aktivnostima i nakon završetka provedbe.