Udruga Studio B

Udruga za promicanje aktivnog sudjelovanja “Studio B” je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge.

studio b logo

Udruga za promicanje aktivnog sudjelovanja „Studio B“ od veljače 2019. godine provodi projekt „Zaposlena žena za aktivnu zajednicu“ koji je odobren na pozivu Zaželi – program zapošljavanja žena. Kroz projekt 4 korisnice, žene starije od 50 godina, pružaju uslugu pomoći u kući za ukupno 20 krajnjih korisnika_ica.

Ovaj mjesec vam donosimo dojmove naše najstarije krajnje korisnice, odnosno najstarijeg korisnika.

Mara Jakarić rođena je daleke 1926. godine i živi u Orubici gdje ju svakodnevno obilazi naša gerontodomaćica Dubravka. Baka Mara imala je težak životni put i sada živi sama, kao i jako puno njenih vršnjaka i vršnjakinja u ruralnim područjima, mahom ispunjenima samačkim kućanstvima. Dubravka se skrbi za našu baku Maru doneseći joj lijekove, kuhajući joj, donoseći joj vodu i drva za ogrjev, a povremeno i obavljajući male kućanske popravke, pa nam je tako baka ispričala kako joj je Dubravka popravila čak i televizor i citiramo: „Dobro da je to napravila, jer inače bih izludila sama sa sobom.“ Baka Mara nam je kazala kako joj je najvažnije Dubravkino društvo i to što ima nekoga za razgovor, pa se onda osjeća manje usamljeno. Nada se da će se projekt nastaviti što će omogućiti našoj devedesetpetogodišnjakinji dulji ostanak u vlastitoj kući, a mi se nadamo da će nam naša “bako Jakarića” kako je zovu u njenoj Orubici, poživjeti još puno godina.

Naš najstariji krajnji korisnik je Ivan Strinavić, koji je rođen davne 1933. godine i cijeli svoj život živi u Bodovaljcima. Ivan je ne tako davno ostao udovac i otada živi sam u prostranoj kući i dvorištu gdje ga obilazi naša Štefanija. Ivan nam je kazao kako je prezadovoljan uslugom jer Štefica napravi i više nego što joj se kaže. Usluga pomoći u kući mu puno znači i jako mu je pomogla jer ga netko obiđe, psihički i fizički mu pomogne, a razgovorom ga razveseli i oraspoloži. Nadamo se i da će naš “dida Sigdarov” kako ga zovu u njegovim rodnim Bodovaljcima još dugo poživjeti i biti naš korisnik.

Podsjetimo, projekt je financiran iz Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa: Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020., u iznosu od 1.086.860,70 kuna sa stopostotnim financiranjem iz EU sredstava. Projekt se provodi u partnerstvu s Općinom Davor, Centrom za socijalnu skrb Nova Gradiška i Hrvatskim zavodom za zapošljavanje – PU Slavonski Brod.