Udruga Studio B

Udruga za promicanje aktivnog sudjelovanja “Studio B” je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge.

studio b logo

Udruga za promicanje aktivnog sudjelovanja „Studio B“ od veljače 2019. godine provodi projekt „Zaposlena žena za aktivnu zajednicu“ koji je odobren na pozivu Zaželi – program zapošljavanja žena. Kroz projekt 4 korisnice, žene starije od 50 godina, prošle su edukaciju za gerontodomaćice, nakon čega su se s prvim srpnja 2019. zaposlile na poslovima pružanja usluge pomoći u kući za ukupno 20 krajnjih korisnika_ica.

U sklopu projekta radnice koje su zaposlene na poslovima pružanja pomoći i podrške starijim osobama i/ili osobama u nepovoljnijem položaju redovito obilaze svoje krajnje korisnike_ice te im sa koordinatoricom projekta dostavljaju kućanske i osnovne higijenske potrepštine. Tako smo ovaj tjedan obradovali naše krajnje korisnike i korisnice iz Bodovaljaca i Orubice.

Projektom je planirana i osigurana nabava kućanskih i osnovnih higijenskih potrepština za naših 20 korisnika_ica za vrijeme trajanja pružanja usluge pomoći u kući, a kako bismo zaista doprinijeli lokalnoj zajednici za dobavljača smo odabrali tvrtku sa sjedištem u našoj općini jer vjerujemo da na taj način doprinosimo zapošljivosti u našoj zajednici, te socio-ekonomskom razvoju općine. Obzirom na potrebu za prenamjenom dijela sredstava kako bi smo osigurali poštivanje zakonske obveze isplate minimalne plaće koja se u tijeku provedbe projekta povećala čak tri puta, bili smo primorani smanjiti predviđeni iznos za pakete. Međutim, projektni je tim dobrim financijskim upravljanjem ipak uspio osigurati znatan iznos za posljednja dva mjeseca provedbe usluge pomoći u kući kako bi osigurali našim korisnicima_icama uštede u kućnim budžetima i na neki način im ublažili osjećaj tuge uslijed činjenice da projekt uskoro završava. Krajnji su korisnici_ice iznimno zadovoljni s kućanskim i osnovnim higijenskim potrepštinama te smatraju da su im sredstva koja im koordinatorica i radnice dostave od velike važnosti, kako njima, tako i radnicama koje se brinu za čistoću njihovog doma.

Također, popričali smo s krajnjim korisnicima i korisnicama kako im zaposlene žene pomažu u ovim proljetnim mjesecima, riječ je uglavnom o obavljanju zanimljivih poslova kao što su priprema povrća za sadnju jer su njima kao ruralnom stanovništvu izrazito važni njihovi mali vrtovi gdje uzgajaju domaću i ekološki proizvedenu hranu, a povratna informacija krajnjih korisnica nam govori kako su jako zadovoljne s podrškom koju im pružaju zaposlene žene, njihovim savjetima i pomoći u obavljanju tih poslova. Krajnjim korisnicama to puno znači jer uz podršku zaposlenih žena mogu nastaviti s ovom tradicionalnom praksom, te si osigurati kvalitetnu i zdravu prehranu, što bi im bez podrške zaposlenih žena predstavljalo težak i naporan zadatak.