Udruga Studio B

Udruga za promicanje aktivnog sudjelovanja “Studio B” je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge.

studio b logo

Udruga za promicanje aktivnog sudjelovanja „Studio B“ od veljače 2019. godine provodi projekt „Zaposlena žena za aktivnu zajednicu“ koji je odobren na pozivu Zaželi – program zapošljavanja žena. Kroz projekt 4 korisnice, žene starije od 50 godina, prošle su edukaciju za gerontodomaćice, nakon čega su se s prvim srpnja 2019. zaposlile na poslovima pružanja usluge pomoći u kući za ukupno 20 krajnjih korisnika_ica.

U sklopu projekta radnice koje su zaposlene na poslovima pružanja pomoći i podrške starijim osobama i/ili osobama u nepovoljnijem položaju redovito obilaze svoje krajnje korisnike_ice te im sa koordinatoricom projekta dostavljaju kućanske i osnovne higijenske potrepštine.

Projektom je planirana i osigurana nabava kućanskih i osnovnih higijenskih potrepština za naših 20 korisnika_ica u razdoblju od 24 mjeseca koliko traje pružanje usluge pomoći u kući. Kako bismo zaista doprinijeli lokalnoj zajednici za dobavljača smo odabrali tvrtku sa sjedištem u našoj općini. Vjerujemo da na taj način doprinosimo zapošljivosti u našoj zajednici, te socio-ekonomskom razvoju općine.

Krajnji korisnici_ice iznimno su zadovoljni s kućanskim i osnovnim higijenskim potrepštinama te smatraju da su im sredstva koja im koordinatorica i radnice dostave od velike važnosti, kako njima, tako i radnicama koje se brinu za čistoću njihovog doma. Također, ova im usluga predstavlja i značajnu uštedu za njihove kućne budžete.

Također, u ovim ljetnim mjesecima zaposlene žene pomažu krajnjim korisnicama u obavljanju zanimljivih poslova kao što je priprema zimnice, gdje razmjenjuju iskustva i recepte, a povratna informacija krajnjih korisnica nam govori kako su jako zadovoljne s podrškom koju im pružaju zaposlene žene, njihovim savjetima i pomoći u obavljanju posla pripreme zimnice. Krajnjim korisnicama to puno znači jer uz podršku zaposlenih žena mogu nastaviti s ovom tradicionalnom praksom, te si osigurati kvalitetnu i zdravu prehranu u zimskim mjesecima, što bi im bez podrške zaposlenih žena predstavljalo težak i naporan zadatak.

Podsjetimo, projekt je financiran iz Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa: Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020., u iznosu od 1.086.860,70 kuna sa stopostotnim financiranjem iz EU sredstava. Projekt se provodi u partnerstvu s Općinom Davor, Centrom za socijalnu skrb Nova Gradiška i Hrvatskim zavodom za zapošljavanje – PU Slavonski Brod.

Cilj projekta je povećati zapošljivost marginaliziranih skupina u društvu kroz uključivanje 4 nezaposlene žene starije od 50 godina na tržište rada. Trajanje ovog projekta je 30 mjeseci, dok će korisnice pružati uslugu 24 mjeseca.