Udruga Studio B

Udruga za promicanje aktivnog sudjelovanja “Studio B” je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge.

studio b logo

Udruga za promicanje aktivnog sudjelovanja “Studio B”, u partnerstvu s Općinom Davor, Hrvatskim zavodom za zapošljavanje PU Slavonski Brod i Centrom za socijalnu skrb Nova Gradiška od 22. veljače 2019. godine provodi projekt “Zaposlena žena za aktivnu zajednicu”, UP.02.1.1.05.0291. Projekt je nastao uslijed procjene potreba partnerskih organizacija koje su zaključile kako je ova socijalna usluga bila nedostatno zastupljena u obuhvaćenom području, te kako postoji prostor za proširenjem usluge.

Projekt je odobren kroz otvoreni poziv Zaželi – program zapošljavanja žena kojeg je provelo Ministarstvo rada i mirovinskog sustava. Poziv „Zaželi – program zapošljavanja žena“ u skladu je s europskim i nacionalnim preporukama o unaprjeđenju položaja žena na tržištu rada i zaštite prava žena. U skladu je i sa smjernicama politika zapošljavanja država članica EU s naglaskom na promicanje socijalne uključenosti i suzbijanja siromaštva pogotovo uzevši u obzir da će se kao sudionice ovih aktivnosti uključivati žene koje su u nepovoljnom položaju na tržištu rada, a koje će skrbiti o starijim osobama i osobama u nepovoljnom položaju.

Ovim projektom doprinosimo razvoju lokalne zajednice, smanjenju nezaposlenosti među najmarginaliziranijim skupinama na tržištu rada i prevenciji institucionalizacije naših starijih sugrađana. Također, projektom obuhvaćamo jednu od naših primarnih ciljnih skupina – žene u ruralnom području, te im omogućujemo stjecanje novih znanja, vještina i radnog iskustva, sve kako bi doprinijeli povećanju kvalitete njihova života i cjelokupnom razvoju lokalne zajednice!

U ovih godinu dana provedbe odabrane su 4 žene, pripadnice ciljne skupine, koje su prošle tečaj za gerontodomaćice, te su s prvim srpnja zaposlene na pružanju usluge pomoći u kući za 20 krajnjih korisnika. Prvo vrednovanje kvalitete provedbe usluge provedeno u studenom 2019. među krajnjim korisnicima pokazalo je visok stupanj zadovoljstva stručnošću, uslužnošću i odnosom prema korisnicima naših žena. Projekt je također imao pozitivan utjecaj na zaposlene žene, kojima je nakon dugotrajne nezaposlenosti pružena prilika za ponovnim uključivanjem na tržište rada, što je doprinijelo povećanju njihovom samopouzdanja, osjećaja vlastite vrijednosti i samostalnosti; ali i povećanju njihovog aktivnog sudjelovanja u društvu.

Jedna od njih, Božana Štimac iz Bodovaljaca, koja je 20 godina bila nezaposlena, kaže: “Jako sretno sam se osjećala kad sam dobila ovaj posao nakon dugotrajne nezaposlenosti. Lijepo se slažem sa svojim krajnjim korisnicima, a uz pružanje pomoći oko svakodnevnih poslova, često i razgovaram s njima i na taj način im pružam podršku”. Sretna s pruženom prilikom je i Dubravka Burazović iz Orubice, koja se zaposlila nakon 13 godina provedenih na HZZ-u. Naglasila je kako se super osjeća na poslu, a najveće zadovoljstvo predstavlja joj činjenica da nekome pomaže i svojim radom doprinosi zajednici.

Projekt je financiran iz Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa: Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020., u iznosu od 1.086.806,70 kuna sa stopostotnim financiranjem iz EU sredstava. Provedba projekta traje od veljače 2019. godine do kolovoza 2021. godine.