Udruga Studio B

Udruga za promicanje aktivnog sudjelovanja “Studio B” je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge.

studio b logo

U današnjem digitalnom dobu, tehnologija sve više postaje neizostavan dio naših života, a obrazovanje nije iznimka. Umjetna inteligencija (UI) predstavlja tehnološki fenomen koji značajno mijenja način na koji učimo, poučavamo i razumijemo svijet oko sebe. U ovom članku ćemo istražiti ključnu ulogu umjetne inteligencije u obrazovanju i kako različite aspekte inteligencije podržavaju ovu revoluciju u učenju.

 

Koji su primjeri umjetne inteligencije?

  1. Google: Google koristi AI za naprednu pretragu i analizu sadržaja na internetu. Njihov pretraživač koristi strojno učenje i analizu podataka kako bi pružio bolje rezultate pretrage i predložio relevantne informacije korisnicima. Google također koristi AI za personalizaciju rezultata pretrage i oglašavanje.
  2. Pandora: Pandora je glazbena platforma koja koristi AI za preporuku glazbe korisnicima na temelju njihovih glazbenih preferencija. Kroz analizu glazbenih karakteristika, Pandora stvara personalizirane glazbene liste za korisnike, omogućavajući im da otkriju nove pjesme koje bi im se mogle svidjeti.
  3. IBM Watson Health: IBM Watson Health koristi AI za analizu zdravstvenih podataka i pomaže pružateljima zdravstvenih usluga u boljoj dijagnozi, liječenju i upravljanju pacijentima. Watson koristi strojno učenje i analizu teksta kako bi razumio medicinske podatke i donio informirane odluke.
  4. Babylon Health: Babylon Health pruža virtualne konzultacije i personalizirane zdravstvene savjete koristeći AI. Korisnici mogu razgovarati s ovim sustavom kako bi dobili brze savjete o svojem zdravlju i mogućim simptomima, a AI koristi svoje znanje medicinske literature kako bi pružio informacije.
  5. Amazon Alexa: Amazon Alexa je virtualni asistent pokretan umjetnom inteligencijom. Alexa omogućuje korisnicima da komuniciraju s uređajima putem glasovnih naredbi i izvršavaju različite zadatke, poput kontroliranja kućnih uređaja, postavljanja podsjetnika i odgovaranja na pitanja.

 Ovi primjeri ilustriraju široku primjenu umjetne inteligencije u područjima kao što su pretraga, glazba, zdravstvo i kućna automatizacija. Umjetna inteligencija se kontinuirano razvija i integrira u mnoge druge domene kako bi poboljšala naše svakodnevne živote i poslovne procese.

Ključna uloga umjetne inteligencije?

Umjetna inteligencija (UI) se smatra kao dvostruka tehnologija. U optimističnom scenariju, očekuje se da će njezine sposobnosti prvenstveno služiti poboljšanju dobrobiti čovječanstva i donositi ekonomske i društvene koristi, primjerice u obrazovanju, zdravstvu i drugim sektorima. Međutim, važno je napomenuti da UI također nosi potencijal koji može vlasnicima donijeti znatnu stratešku prednost i nadmoć u ostvarivanju svojih ciljeva. Ključno je naglasiti da se ovakva nadmoć ne mora nužno koristiti za opću dobrobit, već može biti usmjerena prema vlastitim interesima ili čak suprotnim ciljevima. Stoga je važno da razvoj i uporaba budu usmjereni na etičke i društveno odgovorne načine kako bi se osiguralo da tehnologija služi općem dobru i ne izaziva nepoželjne posljedice. Sve u svemu, UI ima veliki potencijal za pozitivne promjene u društvu, ali isto tako zahtijeva pažljivo upravljanje kako bi se izbjegle negativne posljedice i osigurala ravnoteža između koristi i potencijalnih rizika.

Umjetna inteligencija (AI) igra ključnu ulogu u obrazovanju na više načina:

Personalizirano učenje: AI omogućava prilagodbu nastave svakom pojedincu, analizirajući učeničke sposobnosti, brzinu učenja i interese kako bi stvorio prilagođeni plan učenja.

Analiza podataka: AI analizira velike količine podataka kako bi identificirao obrasce i trendove u obrazovnom procesu, pomažući nastavnicima i školama bolje razumjeti napredak učenika i potrebu za promjenama u nastavi.

Istraživanje i edukativni sadržaji: AI se koristi za razvoj interaktivnih i edukativnih materijala, kao što su digitalni tutorijali, simulacije i igre, koje čine obrazovanje privlačnijim i angažirajućim.

Jezik i komunikacija: AI prevoditelji i alati za prepoznavanje govora olakšavaju komunikaciju između ljudi iz različitih jezičnih i kulturnih pozadina.

Robotika i automatizacija: Robotika i automatizacija pomaže nam da razvijemo vještine u STEM područjima (znanost, tehnologija, inženjering i matematika) putem praktičnih projekata i eksperimenata.

Karijerne mogućnosti: Obrazovanje u području umjetne inteligencije nam pruža priliku da razvijamo vještine koje su tražene u budućim karijerama, s obzirom na sve veću integraciju AI u različite industrije.

U zaključku, umjetna inteligencija ima ogroman potencijal za pozitivne promjene u obrazovanju, čineći ga pristupačnijim, personaliziranijim i učinkovitijim. Međutim, važno je da se razvoj i primjena umjetne inteligencije u obrazovanju provodi odgovorno i etički kako bi se osiguralo da tehnologija služi općem dobru i unapređuje kvalitetu obrazovanja za sve učenike.