Udruga Studio B

Udruga za promicanje aktivnog sudjelovanja “Studio B” je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge.

studio b logo

Članica Udruge Ines Konjević sudjelovala je od 13. do 15. studenog na treningu za lokalne koordinatore strukturiranog dijaloga koji se proveo u organizaciji Mreže mladih Hrvatske.

Europska unija od 2009. provodi konzultacije u okviru kojih mladi imaju priliku iznijeti svoja mišljenja i prijedloge te na taj način utjecati i oblikovati europsku politiku koja ih se izravno tiče. Taj se proces zove strukturirani dijalog s mladima, a u Hrvatskoj se nastoji približiti mladima pod sloganom „EU pita“. Proces strukturiranog dijaloga u RH provode mnoge organizacije mladih i za mlade, a Udruga Studio B pridružuje se ovom procesu u svom šestom ciklusu.

Pod trenerskim vodstvom Antonije Bračulj i Marina Živkovića, sudionici su prvog dana naučili više o povijesti strukturiranog dijaloga, njegovim ciljevima te relevantnosti. Kroz razne vježbe sudionici su pokušali osvijestiti važnost ovog procesa. Drugog dana treninga naglasak je bio na samom procesu te su sudionici kroz zanimljive radionice i vježbe uvidjeli načine na koje se mlade može uključiti u proces konzultacija te razne druge aktivnosti na lokalnoj razini koje mogu pridonijeti provedbi ovog izrazito važnog procesa. Uz to, osmišljavali su i načine na koje mogu promovirati strukturirani dijalog u svojim zajednicama.

Posljednjeg dana, treningu su se pridružili već iskusni koordinatori strukturiranog dijaloga koji su tijekom proteklog ciklusa u svojim lokalnim zajednicama proveli konzultacije, među njima i predsjednica naše Udruge koja je lokalni koordinator od 2015. godine. Fokus je tog dana bio usmjeren na novi proces konzultacija s mladima koji je započeo početkom studenog, kao dio prve faze provedbe VI. ciklusa strukturiranog dijaloga. Novi i stari lokalni koordinatori pobliže su se upoznali s temom i pitanjima novog ciklusa.
Također, zadnji dan trening je posjetila i Vanja Glogovac, voditeljica Službe za mlade i volonterstvo u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, koja je izrazila želju za nastavkom kvalitetne suradnje s mladima u provedbi strukturiranog dijaloga. Susret je završio dodjelom potvrda educiranim lokalnim koordinatorima stukturiranog dijaloga te udrugama partnerima u provedbi strukturiranog dijaloga.

Sama Ines nam je o treningu rekla sljedeće: “S obzirom na to da se do tada uopće nisam susrela s pojmom strukturiranog dijaloga niti općenito s „moći“ koju udruge mladih i za mlade posjeduju u procesu kreiranja europskih i nacionalnih politika za mlade, odvažila sam se poslati prijavu ne bi li se obogatila još jednim novim iskustvom i saznanjem, jer kako kažu „čovjek uči dok je živ“. Uz odličnu neformalnu metodologiju učenja kojom su nam odlični voditelji Marin Živković te Antonija Bračulj približili strukturirani dijalog, danas odvažno mogu reći kako mogu sudjelovati u distribuciji glasa mladih prema europskim i nacionalnim politikama, te omogućiti da se određeni problemi marginaliziranih skupina, i skupina koje su zakinute na bilo koji način implementiraju u sustav na način da se za iste pronađe rješenje i samim time stvori klima koja je neophodna za socijalnu inkluziju i egzistencijalno pitanje. Na vrlo zabavan način moguće je prići mladima te ih pokušati zainteresirati da se zainteresiraju za svoju budućnost, jer koliko god mislili da nemamo puno toga za reći, varamo se. Glas mladih svakako se treba čuti, i nadam se kako će moj prvi provedeni strukturirani dijalog biti dovoljno glasan da se čuje u cijeloj Europi.”

Trening su sufinancirali Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku te Europska komisija kroz program Erasmus +.
Udruga Studio B uskoro će krenuti u provedbu lokalnih konzultacija, što ćemo pravovremeno najaviti putem svih naših komunikacijskih kanala. Više o samom procesu možete saznati na stranici EU Pita