Udruga Studio B

Udruga za promicanje aktivnog sudjelovanja “Studio B” je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge.

studio b logo

Udruga Studio B već dvije godine sudjeluje kao partner u provedbi Erasmus+ KA2 projekta pod nazivom “Transformers: Age of Youth Work”. Nositelj projekta je kosovska organizacija LENS, dok uz nas, u projektu sudjeluju još i organizacije iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Italije, Litve, Sjeverne Makedonije, Srbije i Španjolske. Cilj projekta je podići kvalitetu i unaprijediti rad s mladima angažiranjem u mirovnim i procesima pomirenja kroz digitalne alate i online medije. Kroz ovaj projekt, cilj je ojačati kapacitete osoba aktivnih u radu s mladima kroz transfer znanja, iskustva, stavova i osnaživanje na osnovu metodologije neformalnog obrazovanja.

U sklopu ovog projekta, od 22. do 29. ožujka održano je prvo od tri planirana stručna osposobljavanja (training course) pod nazivom „Peacetron“. Trening je organizirao srpski partner, organizacija BalkanIDEA iz Novog Sada, u Velikom Gaju u Srbiji, a vodila su ga dva trenera – Aleksandar Trudić i Zoran Zlatković. Našu su organizaciju predstavljale Nikolina Jureković i Magdalena Poljac, a uz naše sudionice, trening je okupio još 15 sudionika_ica iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Litve, Srbije i Sjeverne Makedonije.

Trening je bio usmjeren na digitalno pripovijedanje i izradu kreativnih sadržajnih alata koji promiču razumijevanje i pozitivne vrijednosti među mladima. Cilj treninga bio je ojačati kapacitete osoba koje rade s mladima za razumijevanje oblika i metodologije pripovijedanja, istražiti različite digitalne alate i načine prikladne za izražavanje i stvaranje medijskog sadržaja koji će ispričati ‘priču’, te istražiti mogućnosti stvaranja digitalne žive knjižnice.

Tijekom 6 dana sudionici_e su kroz različite neformalne metode obrazovanja učili_e o procesu stvaranja priče i alatima pogodnima za njeno digitaliziranje, te kroz vježbe povjerenja i kreativnog izražavanja stjecali_e znanja i vještine o procesu izgradnje mira, nenasilnoj komunikaciji i rješavanju i transformaciji konflikta. Kao glavni rezultat projekta, sudionici_e su podijeljeni_e u dvije grupe, razvili dvije kratke priče na temu mira, koje su potom digitalizirali kroz izradu videa, odnosno online stripa, naslovnih postera i malih knjižica dostupnih u digitalnom formatu.

Magdalena nam je o svom sudjelovanju rekla: „Tema treninga je bila jako zanimljiva, a korištene metode jako korisne za moj budući rad. Najviše mi se svidjela atmosfera u grupi i način na koji su nam treneri prenijeli nova znanja. Proces izrade priče je bio izazovan ali vrlo interesantan i vjerujem da ću metodologiju digitalnog pripovijedanja koristiti u radu s mladima u lokalnoj zajednici.

Ovim putem zahvaljujemo organizatorima, te domaćinima iz Magnet House na gostoprimstvu, kao i trenerima na predanom radu. Veselimo se nastavku provedbe ovog projekta!