Udruga Studio B

Udruga Studio B već dvije godine sudjeluje kao partner u provedbi Erasmus+ KA2 projekta pod nazivom “Transformers: Age of Youth Work”. Nositelj projekta je kosovska organizacija LENS, dok uz nas, u projektu sudjeluju još i organizacije iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Italije, Litve, Sjeverne Makedonije, Srbije i Španjolske. Cilj projekta je podići kvalitetu i unaprijediti rad s mladima angažiranjem u mirovnim i procesima pomirenja kroz digitalne alate i online medije. Kroz ovaj projekt, cilj je ojačati kapacitete osoba aktivnih u radu s mladima kroz transfer znanja, iskustva, stavova i osnaživanje na osnovu metodologije neformalnog obrazovanja.

U sklopu ovog projekta, od 25. svibnja do 2. Lipnja, održano je drugo stručno osposobljavanje pod nazivom “Borba protiv govora mržnje na internetu i propagande na društvenim mrežama i medijima”. Aktivnost se održala u Albaniji, u gradu Draču, a našu organizaciju su predstavljali Boris Lekić, Dinko Špoljarić i Tomislav Mandić, a uz naše sudionike, sudjelovalo je još 17 sudionika iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Litve, Srbije, Sjeverne Makedonije te Španjolske.

Specifični ciljevi treninga su bili: Izgradnja kompetencija radnika s mladima i voditelja mladih u korištenju i oblikovanju digitalnih alata za promicanje interkulturalnog razumijevanja i prihvaćanja različitosti; Omogućavanje i jačanje sposobnosti radnika s mladima i razvoj digitalnih medijskih sadržaja za uključivanje mladih u proces transformacije sukoba i pomirenja; Razvijati kapacitete medijske pismenosti organizacija mladih i osigurati prostor za istraživanje ICT potencijala u radu s mladima; Informiranje i podizanje svijesti o važnosti izgradnje mira i transformacije sukoba te ulozi rada s mladima i mladih u njemu te Modernizirati i inovirati alate za rad s mladima, metode i nastavne planove i programe neformalnog obrazovanja.

Trening je okupio radnike s mladima s ciljem izgradnje njihovih kapaciteta u borbi protiv govora mržnje i promicanja alternativnih načina prevencije govora mržnje na internetu posebno na temelju nacionalnosti, vjere i etničke pripadnosti. Sudionici su istražili različite načine stvaranja sigurnog internetskog prostora za mlade ljude kako bi na smislen način raspravljali o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti kako bi olakšali proces pomirenja i izgradnje mira.

O svom sudjelovanju, Boris nam je rekao: „Svidjela mi se tema treninga te sam shvatio koliko se često govor mržnje koristi u medijima. Najviše mi se svidio rad u grupama te vjerujem da ću stečeno znanje koristiti u svom radu s mladima.“

Ovim putem se zahvaljujemo organizatoru na pozivu na sudjelovanju, izvrsnoj organizaciji treninga, a naročitu trenerima koji su nas sjajno vodili kroz sve dane treninga.