Udruga Studio B

#ThoughtAboutIt je serija tekstova hrvatskih sudionika razmjene mladih “Let me think about it” o svom iskustvu i dojmovima s razmjene. U ovom nastavku donosimo vam tekst koji je napisao Paolo Pelesk. Enjoy 🙂

Sudjelovanjem na razmjeni mladih #LetMeThinkAboutIt, kroz neformalno učenje, naučio sam nove stvari o sebi, drugima, drugim kulturama i drugačijim svjetonazorima.

Kroz radionice neformalnog učenja predstavljeni smo situacijama koja se mogu dogoditi i u stvarnom životu. Takvim načinom učenja, kompetencije stečene u sigurnom i kontroliranom okruženju mogu pomoći jednog dana u stvarnom životu. Glavni cilj ove razmjene je bio upoznati mlade s kritičnim razmišljanjem, a taj cilj je i ostvaren.

S razmjene odlazim s novim idejama, novim znanjem i daljnjom motivacijom za napredovanjem, volontiranjem i radom. Stečenu kompetenciju mogu koristiti u svakodnevnom životu, a to znanje i iskustvo prenosim i na druge. Kritično razmišljanje ključno je za donošenje racionalnih odluka u svakom aspektu života. U svakom trenutku si mogu postaviti “šesti pitanja kritičnog razmišljanja”, ali ne samo postaviti ta pitanja, nego uistinu razumjeti čemu ta pitanja služe i zašto ih postavljam. Do kraja razmjene svaki sudionik je imao svoju definiciju kritičnog razmišljanja, 36 pogleda na isti pojam, svaki od tih pogleda jednako važan i jednako ispravan.

Kroz Erasmus+ program, stvarno smo; ujedinjeni u različitosti.