Udruga Studio B

Udruga za promicanje aktivnog sudjelovanja “Studio B” je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge.

studio b logo

Zaposlenik udruge Štefan je sudjelovao na Erasmus+ treningu ispred Agencije za mobilnost i programe EU na temu The Power of Non-Formal Education. Navedeni trening održan je u malom mjestu Egmond-Binnen na samom sjeveru Nizozemske te su ga vodila tri renomirana trenera iz područja neformalne edukacije Jo Claeys iz Portugala, Denis Morel iz Francuske i Simona Molari iz Italije. Ovaj unikatni trening se provodi više od 20 godina napominju treneri i rezultati su uvijek drugačiji.

Neformalno obrazovanje (NFO) odnosi se na planirane, strukturirane programe i procese osobnog i društvenog obrazovanja za mlade ljude osmišljene za poboljšanje niza vještina i kompetencija, koje se odvijaju izvan formalnog obrazovnog kurikuluma, uključujući u organizacijama mladih. NFO je komplementaran formalnom i neformalnom učenju. Neformalne edukacije se temelje na aktivnom sudjelovanju. Središnji dio procesa učenja je samo refleksija. Vježbe u NFE-u su iskustvene prirode (na primjer, simulacije i igranje uloga) i input će uvijek biti interaktivan (proizvod voditelja i sudionika; oni doprinose svojim iskustvima i znanjem).

Sudionici iz više od 18 zemalja sudjelovali su na treningu koji je organiziran s trajanjem od 5 dana gdje smo se kroz radionice koristili različitim metodama rada koje mogu biti primjenjive u radu s mladima.

Prvi dan aktivnosti smo krenuli sa metodama pravljenja loptica za žongliranje u najkraćem mogućem roku, grupno savladavanje tehnike origami te modeliranje različitih životinja od balona. Ovim aktivnostima se potiče grupni rad. Drugi dan aktivnosti uslijedila je simulacija Plan B koja je trajala cijelo jutro i u popodnevnim satima analiza same simulacije te u večernjem programu interkulturalna večer. Treći dan aktivnosti je provedena analiza dosad naučenih vještina od prvog dana te u popodnevnim satima smo bili podijeljeni na 3 grupe te su simultano 3 trenera vodila različite radionice. Posljednji, četvrti dan aktivnosti vršili su analizu “Power to the people” aktivnosti koja se provodila svaki dan u večernjem programu osim zadnji dan kao prva u jutarnjem terminu. Uslijedio je povratak u stvarnost i analiza svih dana i aktivnosti koje smo proveli i utvrđivanje naučenog. Isto tako kao primjer dobre prakse iskoristili smo preostalo vrijeme za izmjenu kontakata u svrhu budućih suradnji na zajedničkim aktivnostima i projektima između organizacija.

Štefan

Mogu samo reći da je ovaj trening bio jedinstveno iskustvo i nikada do sada nisam sudjelovao na ovakvom tipu treninga. Iznenađen sam koliko je sam trening dobro strukturiran i odmjeren, dosta intenzivan i traži punu pažnju kako bi pojedinac shvatio o čemu se zapravo radi. Do zadnjeg dana treninga sam bio skeptičan, ali sami ishod treninga me je fascinirao i definitivno bi ga preporučio svima.