Udruga Studio B

Udruga za promicanje aktivnog sudjelovanja “Studio B” je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge.

studio b logo

Članovi Udruge Studio B sudjelovali su na Erasmus+ projektu Cross-sectorial cooperation: Think globally act locally.

Međunarodni trening skupio je 30 sudionika iz Slovenije, Litve, Latvije, Italije, Poljske i Hrvatske od 9. do 17. kolovoza 2019. u Sloveniji. Projekt je stvorio prostor za učenje i razvoj međusektorske suradnje i povećati efektivnost provođenja politika za mlade na lokalnoj razini.

Projekt je omogućio razmjenu informacija i primjera dobre prakse prilikom provođenja politika za mlade. Na treningu su sudjelovali predstavnici gradova i općina, predstavnici savjeta mladih i drugih vijeća mladih, predstavnici udruga i ostalih institucija iz partnerskih zemalja. U nastavku prenosimo iskustva naših članova.

Od 9. do 17. kolovoza ove godine u sklopu hrvatskog tima sam sudjelovao na training courseu “Cross-sectoral cooperation: Think globally, act locally” u Ajdovščini u Sloveniji. Tijekom treninga smo učili o mogućnostima suradnje privatnog, javnog i NGO sektora, pogodnostima i prilikama koje takve suradnje mogu otvoriti mladima. Također smo se dotakli i mladih općenito, njihovih problema i rješavanja istih, te primjera nacionalnih i lokalnih politika za mlade. Tako smo se, između ostalog, susreli i s gradonačelnikom, koji nam je ispričao o politici za mlade u gradu, što je bilo izrazito zanimljivo. Pohvalio bih naše trenere, Mariusa i Nerijusa, koji su pokazali veliku razinu znanja, kao i sposobnost prenošenja istog. Smješteni smo bili u Kući mladih u Ajdovščini, koja se pokazala kao stvarno ugodno mjesto za boravak i učenje. Sve u svemu, bilo je to jedno jako lijepo Erasmus + iskustvo!

Mislav

Ovaj training course je bio moje prvo Erasmus+ iskustvo i moram reći da sam vrlo zadovoljan. Naučio sam puno o radu s mladima i mogućnostima suradnje među sektorima u kreiranju politika za mlade. Jako mi se svidio pristup učenju koji zahtijeva aktivno uključivanje i rad sudionika kako bi se izvršili zadaci. Svakako ću, kao srednjoškolski profesor, sa svojim učenicima koristiti načine rada i aktivnosti koje sam vidio na treningu. Trening mi je dao i vrlo jasan uvid u rad na projektima i načine na koje uspostaviti suradnju između udruga, lokalnih vlasti i privatnog sektora, ali i kako uključiti mlade u odlučivanje. Učenje u grupi s 30 ljudi iz 6 europskih država ojačalo je moje znanje engleskog jezika i osnažilo me za lakše uspostavljanje suradnje s drugim ljudima.

Boris

Ovaj Erasmus+ trening ojačao je moju motivaciju za rad s mladima, a stečene kompetencije međusektorske suradnje primijeniti ću kroz buduće projekte i inicijative Udruge Studio B. Želio bih se još jednom zahvaliti trenerima Mariusu i Nerijusu, a poseban naglasak na Inštitut za mladinsko politiko na kvalitetnom projektu i partnerstvu. Svakako pozivam sve da pogledaju koje aktivnosti smo provodili i što smo sve radili na našem Facebook eventu https://www.facebook.com/events/675773402881915/

Paolo