Udruga Studio B

Udruga za promicanje aktivnog sudjelovanja “Studio B” je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge.

studio b logo

Tijekom prošlog tjedna, od 6. do 10. rujna, član naše udruge Boris Lekić sudjelovao je na treningu u sklopu projektu Youth Workers Network kojeg provodi Mladinska mreža Mama iz Slovenije u suradnji s Mrežom mladih Hrvatske te Keks Natverket iz Švedske, unutar Ključne aktivnosti 2 Erasmus+ programa. Program treninga je bio namijenjen osobama koje rade s mladima do 5 godina iskustva u radu s mladima, bilo volonterski ili kroz radni odnos te se sastoji od 4 modula: Politika rada s mladima; Uključivanje i sudjelovanje; Proces učenja te Razmatranje i vrednovanje. Trening se održao u Sloveniji, u gradu Celju.

Na petodnevnom treningu je sudjelovalo 15 sudionika iz tri europske države  – Švedske, Slovenije i Hrvatske. Svrha treninga je bila da se sudionici upoznaju sa zajedničkim europskim okvirom razvoja rada s mladima, definicijama rada s mladima i radnika s mladima, ali i o opsegu i svrsi rada s mladima.

Tijekom treninga sudionici su stekli nova znanja i vještine potrebne u radu s mladima. Također, upoznali su se s europskim konvencijama o radu s mladima te Europskom poveljom o radu s mladima na lokalnoj razini. Sudionici su se upoznali s načelima i definicijama rada s mladima, ali i definicijama radnika s mladima te kakvi oni trebaju biti. Isto tako, naznačeno je na koji način trebaju biti razvijene politike i praksa rade s mladima te u kakvom odnosu trebaju biti organizacija i praksa rada s mladima na lokalnoj razini i kako se treba razvijati kvaliteta rada s mladima na lokalnoj razini.

Također, na treningu je naglašena važnost donošenja Lokalnog plana za mlade te potpisanje Europske povelje o radu s mladima na lokalnoj razini. Nažalost, mnoge jedinice lokalne i područne samouprave u Republici Hrvatskoj nisu usvojili navedene dokumente.

O svom sudjelovanju na ovom treningu Boris nam je rekao:

„Trening je bio odličan te sam produbio postojeća, i stekao nova znanja o radu s mladima. Posebno bih izdvojio naučena načela rada s mladima. Svi sudionici su bili aktivno uključeni u rad te su se umrežili i povezali.“

Ovim putem se zahvaljujemo organizatoru na pozivu na sudjelovanju, izvrsnoj organizaciji treninga, a naročitu treneru Jonasu Agduru koji nas je sjajno vodio kroz svih pet dana treninga.

Veselimo se ponovnom susretu na drugom treningu koji će biti održan u Hrvatskoj.