Udruga Studio B

Udruga za promicanje aktivnog sudjelovanja “Studio B” je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge.

studio b logo

Član naše udruge Boris Lekić je od 22. do 26. studenog sudjelovao na drugom treningu treningu u sklopu projektu Youth Workers Network kojeg provodi Mladinska mreža Mama iz Slovenije u suradnji s Mrežom mladih Hrvatske te Keks Natverket iz Švedske, unutar Ključne aktivnosti 2 Erasmus+ programa. Nakon prvog treninga, koji se održao u Celju, drugi trening, s temom „Sudjelovanje i rad s mladima ili rad s mladima kao sudjelovanje? (Sudjelovanje i inkluzija, društvena i građanska odgovornost“, se održao u Zadru.

Na petodnevnom treningu je sudjelovalo 15 sudionika iz tri europske države  – Švedske, Slovenije i Hrvatske. Tijekom treninga sudionici su istražili različite aspekte sudjelovanja mladih i kako mogu poboljšati uvjete mladih za sudjelovanje u društvu. Sudionici su radili na stvaranju zajedničkog okvira razumijevanja u vezi sa socijalnom uključenošću i sudjelovanjem kako bi mogli raditi na konkretnim akcijama koje se mogu poduzeti u njihovim zajednicama. Sudionici su razvili alate, metode i pristupe za stvaranje mogućnosti za mlade ljude za sudjelovanje i povećavanje njihovih sposobnosti za sudjelovanje u društvu.

Na uvodnom dijelu treninga objašnjeno je aktivno sudjelovanje mladih, raspravljalo se o iskustvima socijalne uključenosti i sudjelovanja. Sudionici su identificirali ključno područje intervencije koje omogućuje da se što više mladih ljudi uključe u društvo. Nakon toga, sudionici su istražili što je potrebno i predodređuje sudjelovanje i inkluziju mladih, istražili nedostajuće kompetencije koje rezultiraju nedostacima sudjelovanja mladih.  Također, navedeni su bitni elementi koji moraju biti prisutni da bi se sudjelovanje i uključivanje mladih učinkovito odvijalo. Kao glavni dio treninga, sudionici su u grupama stvorili improvizirani alat za sudjelovanje i uključivanje mladih. Sudionici su razvili različite pristupe temeljene na različitim resursima dostupnim u različitim zajednicama.

Ovim putem se zahvaljujemo organizatoru na pozivu na sudjelovanju, izvrsnoj organizaciji treninga, a naročitu treneru Bojanu Marjanoviću koji nas je sjajno vodio kroz svih pet dana treninga.

Veselimo se ponovnom susretu na trećem treningu koji će biti održan u Sloveniji iduće godine.