Udruga Studio B

Udruga za promicanje aktivnog sudjelovanja “Studio B” je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge.

studio b logo

Udruga Studio B protekli je tjedan uložila vrijeme u podizanje naših operativnih kapaciteta kroz osnaživanje naših zaposlenika i članova_ica sudjelovanjem na različitim treninzima.  Tako su od od utorka 29.9. do petka 02.10., naše članice Valentina i Suzana sudjelovale na treningu u organizaciji Udruge gluhih i nagluhih Nova Gradiška na temu prevencije nasilja nad i među mladima koji se održao u sklopu projekta „Mladi za budućnost“.

Na četverodnevnom treningu 14 radnika s mladima (socijalni radnici, pedagozi i stručni suradnici u školama, te predstavnici udruga) usvojili su nova znanja i metode potrebne za rad s mladima na temu prevencije međuvršnjačkog nasilja. Trening se temeljio na načelima i praksi neformalnog obrazovanja i dizajniran je korištenjem pristupa gdje je sudionik u središtu i koji je temeljen na aktivnim i interaktivnim metodama. Elementi treninga bili su učenje o miru i mirovnoj edukaciji, nasilju, sukobu, analizi sukoba i konflikt menadžmentu, te kako koristiti rad s mladima u prevenciji devijantnih ponašanja. Sudionici_e su stekli kompetencije koje se odnose na promicanje i provedbu mirovnog obrazovanja i nenasilno rješavanje sukoba. Također, naučili su metode za rad na temu stjecanja vještina kritičkog mišljenja kroz učenje o izražavanju neslaganja na argumentiran i evidence based način.

Valentina nam je o sudjelovanju na ovom treningu rekla:

„Trening je bio odličan, svi su sudionici bili jako aktivno uključeni kroz različite interaktivne metode, te smatram da je trening bio jako učinkovit u postizanju ciljeva i ishoda učenja. Kao najvažniji ishod učenja izdvojila bih internaliziranje stava kako je najbitnije prevenirati nasilje prije nego što do njega uopće dođe; te prihvaćanje različitih kultura i stavova u svrhu boljeg razumijevanja i promicanja kulture mira.“

Trening je prigodno završio baš na Međunarodni dan nenasilja u spomen na idejnog začetnika filozofije nenasilja i kulture mira – Mahatme Ghandija, a sudjelovanje u ovom projektu omogućit će nam uspješniju provedbu našeg projekta „Mladi mogu drugačije“. Također, ovakva stručna osposobljavanja jačaju kapacitete naše udruge za rad s rizičnim skupinama, te nam omogućuju kvalitetniju implementaciju naših projekata.

Udruga Studio B se ovim putem zahvaljuje organizatorima na pozivu za sudjelovanje u ovom treningu i izvrsnoj organizaciji; a našim članicima na aktivnom sudjelovanju i doprinosu u provedbi treninga.