Udruga Studio B

Udruga za promicanje aktivnog sudjelovanja “Studio B” je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge.

studio b logo

Tijekom prošlog tjedna, od 14. do 18. listopada, član naše udruge Boris sudjelovao je na COMPASS treningu za obrazovanje za ljudska prava razvijen u suradnji Mreže Mladih Hrvatske, udruge Carpe Diem i Vijeća Europe. Trening je bio namijenjen osobama koje aktivno rade s mladima, a djeluju ili će djelovati u području zaštite ljudskih prava te osobama koje se zalažu za obrazovanje za ljudska prava.

Na peterodnevnom treningu je sudjelovalo 14 predstavnika organizacija koji su se osnažili za provedbu obrazovanja o ljudskim pravima, ojačali zagovaračke vještine u području zaštite ljudskih prava te su se povezali za stvaranje i provedbu novih akcija i projekata. Program treninga je izgrađen oko Compassa, priručnika za obrazovanje o ljudskim pravima s mladima, kao glavnog konceptualnog i praktičnog resursa za osoba koje se bave ljudskim pravima i obrazovanjem za ljudska prava kroz neformalno obrazovanje.

Elementi treninga bili su sustav ljudskih prava, njihovo unapređenje, mehanizmi zaštite i posljedica njihovog kršenja; identitet, stereotipi i predrasude; odgoj i obrazovanje za ljudska prava i demokratsko građanstvo i problemi manjina.

Neke od metoda korištenih tijekom treninga su bile društvene igre na temu odgoja i obrazovanja za ljudska prava, Euro-rail namijenjen razvijanju svijesti o predrasudama i stereotipima, izrada plakata o ljudskim pravima, lobiranje na odabranu temu te planiranje aktivnosti usmjerenu ljudskim pravima u građanskom odgoju i obrazovanju.

Boris nam je o sudjelovanju na ovom treningu rekao:
“Smatram da su postignuti svi ciljevi treninga, a aktivni sudionici su se povezali i umrežili. Kao najvažnije izdvojio bih naučene nove metode za rad s mladima, literature potrebnu za proučavanje ljudskih prava te važnost i značaj Vijeća Europe za ljudska prava.”

Kao rezultat treninga, Boris i Dinko iz Udruge za lokalni razvoj „Turbina promjena“, provest će istraživanje s učenicima dvije osnovne škole s područja Nove Gradiške i Karlovca o temama koje bi učenici htjeli slušati u okviru građanskog odgoja i obrazovanja.

Udruga Studio B se ovim putem zahvaljuje organizatoru na pozivu na sudjelovanje, izvrsnoj organizaciji treninga te trenericama Branimiri, Moniki i Valentini na odličnom treningu.