Udruga Studio B

Udruga za promicanje aktivnog sudjelovanja “Studio B” je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge.

studio b logo

30. kolovoza održana je neformalna edukacija „Ruralni razvoj i turizam“. Edukacija se provela u sklopu projekta „Savladaj prepreke: Osnaži se i ostvari na tržištu rada“ koji je odobren na pozivu „Pronađi me – provedba aktivnosti dosega i obrazovanja neaktivnih mladih osoba u NEET statusu“. Projekt provodi Udruga Studio B od srpnja 2021. godine.

Projekt je financiran iz Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa: Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020., u iznosu od 1.760.640,00 kuna sa stopostotnim financiranjem. Bespovratna sredstva osigurana su iz Državnog proračuna Republike Hrvatske (8,11%) i iz Inicijative za zapošljavanje mladih (91,89%). Projekt se provodi u partnerstvu s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje – PU Slavonski Brod, Općinom Vrbje, Općinom Staro Petrovo Selo, Udrugom gluhih i nagluhih Nova Gradiška i Udrugom za integraciju glazbene kulture mladih „Starci 2001“.

Na početku edukacije predavačica je uvela sudionike_ice u temu, pojašnjavajući osnovne pojmove i strateški okvir Europske unije i Republike Hrvatske. Sudionici_ice su se upoznali_le s pojmom ruralnog turizma i selektivnim oblicima turizma, s naglaskom na kontinentalni turizam te su prezentirani primjeri dobre praske na području Slavonije i Baranje. Također, sudionici_ice su se upoznali s osnovnim razlikama između različitih pravnih oblika poslovnih subjekata koji pružaju usluge u turizmu, s naglaskom na posebnosti OPG-a u kontekstu razvoja ruralnog turizma. U posljednjem dijelu predavanju, sudionici_ice su se upoznali s potencijalnim izvorima financiranja projekata u ruralnom razvoju pri čemu su im prezentirane aktualni natječaji.

Nakon održane edukacije održana je evaluacija, a sudionici_ice su edukaciju ocijenili visokom ocjenom 4.98 od 5. Čistom peticom su ocijenjeni organizacija edukacije, prostor, metode rada na edukaciji, vremenski raspored edukacije, kvaliteta komunikacije među sudionicima, te kvaliteta komunikacije između sudionika i edukatora. Kao najvažnije informacije sudionici_ice izdvajaju oblike ruralnog turizma, definicije turizma, načinim financiranja projekata te uvjetima za osnivanje OPG-a.