Udruga Studio B

Udruga za promicanje aktivnog sudjelovanja “Studio B” je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge.

studio b logo

U četvrtak 27. siječnja održana je 8. edukacija „Ruralni razvoj i turizam“ koju je održao predavač Tihomir Kovač, diplomirani ekonomist.

Na početku edukacije je predavač uveo sudionike_ice u temu, pojašnjavajući osnovne pojmove i strateški okvir Europske unije i Republike Hrvatske. Sudionici_ice su se upoznali_le s pojmom ruralnog turizma i selektivnim oblicima turizma, s naglaskom na kontinentalni turizam te su prezentirani primjeri dobre praske na području Slavonije i Baranje. Također, sudionici_ice su se upoznali s osnovnim razlikama između različitih pravnih oblika poslovnih subjekata koji pružaju usluge u turizmu, s naglaskom na posebnosti OPG-a u kontekstu razvoja ruralnog turizma. U posljednjem dijelu predavanju, sudionici_ice su se upoznali s potencijalnim izvorima financiranja projekata u ruralnom razvoju pri čemu su im prezentirane aktualni natječaji.

Nakon provedene evaluacije vidljivo je da je edukacija ocijenjena ocjenom 4.4 od 5. Kao najvažnije ishode, sudionici_ice su izdvojili funkciju EU fondova, primjeri dobre prakse te poticaje za uključivanje u seoski turizam.

Podsjetimo, Udruga za promicanje aktivnog sudjelovanja „Studio B“ od početka srpnja prošle godine provodi projekt „Savladaj prepreke: Osnaži se i ostvari na tržištu rada“ koji je odobren na pozivu „Pronađi me – provedba aktivnosti dosega i obrazovanja neaktivnih mladih osoba u NEET statusu“.

Projekt je financiran iz Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa: Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020., u iznosu od 1.760.640,00 kuna sa stopostotnim financiranjem. Bespovratna sredstva osigurana su iz Državnog proračuna Republike Hrvatske (8,11%) i iz Inicijative za zapošljavanje mladih (91,89%). Projekt se provodi u partnerstvu s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje – PU Slavonski Brod, Općinom Vrbje, Općinom Staro Petrovo Selo, Udrugom gluhih i nagluhih Nova Gradiška i Udrugom za integraciju glazbene kulture mladih „Starci 2001“.