Udruga Studio B

Udruga za promicanje aktivnog sudjelovanja “Studio B” je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge.

studio b logo

Udruga za promicanje aktivnog sudjelovanja Studio B je 23. veljače održala redovnu godišnju Skupštinu na kojoj smo predstavili naš rad u prošloj godini, usvojili financijsko izvješće i plan aktivnosti za 2019. godinu. Skupština je održana u prostoru Udruge “Starci 2001” u Starcima i na njoj smo okupili 11 redovnih članova Udruge, te goste iz partnerskih organizacija – Udruge za integraciju glazbene kulture mladih “Starci 2001”, Udruge gluhih i nagluhih Nova Gradiška i Udruge (na)gluhih osoba Videatur.

Kao prvu točku dnevnog reda predstavili smo rad Udruge u prošloj godini, od čega izdvajamo Lokalne konzultacije Strukturiranog dijaloga; partnerske Erasmus+ projekte “Uhvaćeni u mreži”, Posjet izvedivosti i “Focusing on learning through nonformal learning methods” u kojima smo sudjelovali; Erasmus+ razmjene mladih “Let me think about it” i “Health+ talks” čiji smo bili nositelji projekta; projekt usmjeren djeci i mladima iz ruralnog područja pod nazivom “Šareni L.E.T. Također, Udruga Studio B partner je na prvom projektu financiranom kroz Europski Socijalni Fond. Nositelj projekta je UGNG, a ostali partneri su UGINO BPŽ, USNG i Grad Nova Gradiška. Projekt teži pružanju specijalno dizajniranih programa obrazovanja usmjerenih jačanju ljudskih potencijala u nerazvijenim područjima i smanjenju socijalne isključenost ranjivih skupina. Nakon toga, predstavljen je projekt “Most prema uspjehu” čiji je nositelj Udruga OAZA, koji ćemo provoditi u partnerstvu s navedenom udrugom u proljeće 2019. Pregled rada završen je s predstavljanjem aktivnosti božićnog darivanja. Nastavno na pregled rada Udruge u 2018. godini, možemo reći kako smo ostvarili zacrtane ciljeve i aktivnosti iz Plana rada u stopostotnoj mjeri.

Udruga Studio B broji 23 člana, od čega 16 ženskih i 7 muških. Redovnih članova je 13, dok je članova korisnika 10. Ostvaren je porast članova od Skupštine održane u studenom 2018. godine, kad smo imali 20 članova. Što se volontera tiče, 2018. godine imali smo 19 volontera, koji su zajedno odradili 1476 volonterskih sati. Što se korisnika tiče u 2018. godini obuhvatili smo zaista značajan broj. Kroz nekoliko projekata i aktivnosti direktnih korisnika naših aktivnosti bilo je 344. Broj indirektnih korisnika obuhvaćenih aktivnostima podizanja vidljivosti i ostalim aktivnostima zasigurno je nekoliko puta veći.

Nakon toga, članovi_ice Izvršnog odbora predstavili su financijsko izvješće.  U 2018. godini ostvarili smo prihod u iznosu od 275.790,00 HRK. Rashodi su bili u iznosu od 274.673,00 HRK. Višak prihoda prenesen u 2019. godinu iznosi 2.795,00 HRK. Godišnji pregled rada i financijsko izvješće su jednoglasno usvojeni. Odlučeno je da će oba izvješća biti objavljena na našoj web stranici.

Uslijedilo je usvajanje Plana aktivnosti za ovu godinu u kojeg su se aktivno uključili svi prisutni članovi sa svojim prijedlozima i sugestijama; iz kojeg izdvajamo projekte: ESF Zaposlena žena za aktivnu zajednicu; ŽAR Centar ; Most prema uspjehu; Erasmus+ KA2 Strateško partnerstvo „Manjinska mladinoteka“, Pružanje podrške marginaliziranim skupinama za uključivanje na tržište rada;  te aktivnosti Dijalog EU s mladima;  Obilježavanje Međunarodnog dana; Obilježavanje Međunarodnog dana mladih;  Obilježavanje Međunarodnog ili Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama i rodno uvjetovanog nasilja; Uključivanje u kampanju #ThisTimeIVote s ciljem poticanja mladih na glasanje na europskim parlamentarnim izborima; Proširenje područja djelovanja Udruge kroz aktivno prijavljivanje na natječaj MDOMSP usmjeren mladima s ciljem osiguravanja dugoročnijih aktivnosti za mlade na lokalnoj razini (Klub za mlade); izrada Strateškog plana itd.

Na kraju, dodijeljene su priznanja Najvolonteru i najvolonterki organizacije. Za Najvolontera proglašen je Luka Tunjić, zbog iznimnog doprinosa radu Udruge kroz izradu i provedbu dva projektna prijedloga i uključivanju Udruge u Erasmus+ program.Za Najvolonterku Udruge proglašena je Maja Katinić Vidović zbog doprinosa radu Udruge, naročito u provedbi projekta „Šareni leksikon edukacije tolerancije“.

Na kraju smo odlučili o dodjelama Zahvalnica udruge za podršku našem radu:

Udruga zahvaljuje Općini Vrbje na ustupanju prostora za održavanje aktivnosti, te donaciji koja je omogućila organizaciju aktivnosti u našoj drugoj godini postojanja. Udruga također zahvaljuje Ivani Delač na iznimnom doprinosu u uključivanju Udruge u Erasmus+ program, kroz izradu i prijavu projekta Razmjene mladih Health+ talks, te osiguravanju iznimne vidljivosti navedenog projekta. Udruga također zahvaljuje Radiju Nova Gradiška na predanosti u praćenju rada Udruge, te podizanju naše vidljivosti u 2018. godini.

Zahvaljujemo i ostalim medijima koji su pratili i podržavali naš rad u 2018. godini: portalu NG Buntovnici i web radiju „Unitas“; Radiju Prkos, Radiju Bljesak i portalima novagra.hr i Novagradiska.eu.

Udruga se ovim putem zahvaljuje svim donatorima koji su podržali naš rad u ovoj godini: Agenciji za mobilnost i programe EU, Zakladi “Hrvatska za djecu”, te privatnim donatorima. Također, zahvaljujemo se svim članovima i volonterima koji ulažu svoje vrijeme i znanje u razvoj kako naše organizacije, tako i društva u cijelosti.

Na kraju Skupštine Izvršni odbor je predstavio kako od ožujka Udruga započinje s djelovanjem u vlastitom prostoru, koji će se nalaziti u Bodovaljcima, a u kojem ćemo uspostaviti i Ženski aktivni razvojni Centar, kao i ured udruge koji će biti svakodnevno otvoren. Također, u veljači je zaposlena prva djelatnica Udruge, a broj zaposlenih će se do kraja godine povećavati.

Nakon formalnog dijela Skupštine održan je domjenak i proslava 2. rođendana naše Udruge za sve prisutne.

Iznimno smo ponosni na sve naše članove i vanjske suradnike koji su predano radili i volontirali ove dvije godine, zbog čijeg smo truda dospjeli do prepoznatljivosti u lokalnoj zajednici i statusa najaktivnije Udruge na području općine Vrbje. Sigurni smo kako svojim radom doprinosimo ekonomskom i društvenom razvoju zajednice, te razvoju društvenog kapitala. Udruga Studio B će i u 2019. godini nastaviti aktivno raditi na dobrobiti naših korisnika i šire lokalne zajednice. Iskustvo stečeno u dosadašnjem radu zasigurno će nam poslužiti kao temelj za izradu kvalitetnih programa i aktivnosti usmjerenih različitim ciljnim skupinama.