SvakiPojedinacČiniRazliku

Provedba projekta „Savladaj prepreke: Osnaži se i ostvari na tržištu rada“

Provedba projekta „Savladaj prepreke: Osnaži se i ostvari na tržištu rada“

Od početka srpnja Udruga za promicanje aktivnog sudjelovanja „Studio B“ provodi projekt „Savladaj prepreke: Osnaži se i ostvari na tržištu rada“ koji je odobren na pozivu „Pronađi me – provedba aktivnosti dosega i obrazovanja neaktivnih mladih osoba u NEET statusu“.

Projekt je financiran iz Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa: Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020., u iznosu od 1.760.640,00 kuna sa stopostotnim financiranjem. Bespovratna sredstva osigurana su iz Državnog proračuna Republike Hrvatske (8,11%) i iz Inicijative za zapošljavanje mladih (91,89%). Projekt se provodi u partnerstvu s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje – PU Slavonski Brod, Općinom Vrbje, Općinom Staro Petrovo Selo, Udrugom gluhih i nagluhih Nova Gradiška i Udrugom za integraciju glazbene kulture mladih „Starci 2001“.

Sredinom rujna je održana treća po redu edukacija „Pisanje životopisa i molbe za posao“ koju je održala edukatorica Mateja Šimunović. Ciljevi edukacije su bili razumjeti važnost dobro napisanog životopisa i molbe kod apliciranja za posao; osvijestiti i prepoznati znanja i vještine koje polaznici posjeduju; razviti i poboljšati pismenu (poslovnu) komunikaciju te razviti i poboljšati prezentacijske vještine.

Edukatorica je sudionike upoznala s pojmom životopisa te kako treba izgledati i što sve treba sadržavati. Kroz vježbu „Rijeka učenja“ sudionici su naveli najvažnije trenutke svog profesionalnog razvoja i obrazovanja te su pomoću toga napisali životopis. Isto tako, edukatorica je pojasnila kako treba izgledati molba za posao, gdje se mogu pronaći oglasi za posao te kako se treba ponašati na razgovoru za posao.

Na kraju edukacije provedena je evaluacija na dva načina – ispunjavanje evaluacijskog upitnika i verbalno dijeljenje. Kvaliteta sadržaja (izbor tema) edukacije, metode rada na edukaciji, vremenski raspored edukacije te kvaliteta komunikacije između sudionika i edukatora su ocijenjeni ocjenom 5 od 5. Ukupna ocjena edukacije je 4.9 od 5!

Kao najvažnije stvari koje su sudionici upamtili na edukaciju, izdvojeno je kako napisati životopis i molbu, što sve sadrži životopis te vježbu pisanja životopisa. Isto tako, sudionici izdvajaju pisanje i popunjavanje životopisa i molbe za posao kao bitne stavke za buduće uključivanje na tržište rada.