Udruga Studio B

Udruga za promicanje aktivnog sudjelovanja “Studio B” je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge.

studio b logo

Udruga za promicanje aktivnog sudjelovanja „Studio B“ od studenog prošle godine partner je na projektu „Metaphor“ unutar Erasmus+ programa. Projekt provodi Udruženje Svetlost iz Srbije, a ostali partneri u konzorciju su KulturLife iz Njemačke, AJ Messa Local de la Juvenatud de Puente Genil iz Španjolske, Asociación Europa2020 iz Španjolske i Re-Act iz Bugarske.

Na samom početku projekta Metaphor željeli smo saznati perspektive mladih o mentalnom zdravlju u našim zemljama stoga smo proveli istraživanje koje nam je polazište za daljnje aktivnosti. Prikupili smo informacije o mentalnom zdravlju mladih kroz online upitnik podijeljen na nacionalnoj razini, koji je ispunilo 100 ispitanika različitih dobnih skupina od 15 do 30 godina, kako bi rezultati bili što relevantniji. Rezultate svih nacionalnih istraživanja možete pogledati ovdje.

S ciljem dobivanja dubljeg uvida u rezultate istraživanja perspektiva mladih o mentalnom zdravlju i povratne informacije od samih mladih, održan je seminar u Bugarskoj, u gradu Perniku od 24. do 29. lipnja 2024. godine, koji je okupio 40 sudionika – youth workera_ica, donositelja odluka i mladih iz svih partnerskih organizacija.

Ključni ciljevi seminara bili su predstavljanje rezultata istraživanja gdje su sudionici detaljno upoznati s ključnim nalazima istraživanja provedenog u naših pet zemalja; razumijevanje perspektive mladih gdje su mladi dobili priliku iznijeti svoje stavove i iskustva vezana uz mentalno zdravlje, te podijeliti jedni s drugima kako se ta tema doživljava u njihovim okruženjima sa svrhom razvoja konkretnih strategija i planova za poboljšanje mentalnog zdravlja mladih na lokalnoj i europskoj razini.

Prvi dan seminara bio je rezerviran za team building, međusobno upoznavanje te upoznavanje sudionika sa svrhom, ciljevima i očekivanim rezultatima projekta. Također, prva večer seminara bila je prilika da svaki od partnera prikaže svoju zemlju te njezine specifičnosti i posebnosti na interkulturalnoj večeri. Tu smo se kroz neformalno i opušteno druženje imali prilike bolje upoznati sa ostalim sudionicima iz drugih zemalja te raditi na svojim komunikacijskim vještinama i vještinama poznavanja stranih jezika.

Drugi dan seminara bio je posvećen dubljem uranjanju u rezultate istraživanja i pronalaženju konkretnih rješenja za poboljšanje mentalnog zdravlja mladih. Svaki partner predstavio je ključne nalaze istraživanja iz svoje zemlje. Prezentacije su se fokusirale na najvažnije i najupečatljivije rezultate, dajući sudionicima sveobuhvatan pregled mentalnog zdravlja mladih u Europi. Nakon prezentacija, sudionici su se okupili u manje grupe te smo kroz World cafe analizirali ključne poruke istraživanja, razgovarali o izazovima s kojima se mladi suočavaju te razvili preporuke i prijedloge za poboljšanje mentalnog zdravlja mladih. Ova aktivnost je dovela do brojnih kreativnih i korisnih prijedloga, koji će se dalje razvijati u okviru projekta “Metaphor”.

Treći dan seminara bio je posvećen kreativnom izražavanju i pronalaženju inovativnih načina za podizanje svijesti o mentalnom zdravlju mladih. Sudionici su se podijelili u grupe i dobili su zadatak da kroz video formate prikažu temu mentalnog zdravlja. Koristeći različite tehnike i pristupe, grupe su kreirale dokumentarne filmove istražujući dublje aspekte mentalnog zdravlja, vijesti preko kojih su informirali o aktualnim pitanjima i resursima ili pak bajke u kojima su koristili metafore i simboličan jezik da bi se dotakli osjetljivih tema. Ova aktivnost je bila izvrsna prilika za sudionike da razviju svoje digitalne i prezentacijske vještine, istraže različite načine izražavanja, suzbiju stigmu vezanu uz mentalno zdravlje te potaknu razgovor o toj važnoj temi. Nakon dovršetka video projekata, sudionici su se okupili da bi zajedno osmislili kampanju za mentalno zdravlje. Cilj kampanje bio je da se dođe do što većeg broja mladih ljudi i da im se predstavi tema mentalnog zdravlja na privlačan i informativan način. Sudionici su razvili kreativne ideje za različite načine distribucije informacija (društvene mreže, online platforme, lokalne događaje) sadržaj kampanje (video snimci, plakati, brošure, interaktivne aktivnosti) te poruke kampanje.

Zadnji dan seminara posjetili smo Pulse Foundation u Perniku. Pulse Foundation je nevladina organizacija koja ima za cilj razvoj i uspostavljanje učinkovitog programa skrbi u regiji jugozapadne Bugarske za odrasle, adolescente i djecu te njihove obitelji koji su doživjeli nasilje. Ovlašteni su pružatelj socijalnih usluga za pojedince i djecu, nudeći i programe prevencije i programe rehabilitacije i integracije. Nakon toga održan je sastanak svih partnerskih organizacija na kojem smo definirali sljedeće korake u projektu.

Ovaj seminar je bio iznimno vrijedan za sve sudionike. Pružio nam je dublje razumijevanje problema mentalnog zdravlja mladih u Europi te postavio temelje za daljnji rad na našem projektu.

Podsjetimo, ideja za projekt Metaphor nastala je kao odgovor na trenutačnu situaciju gdje se mladi u Europi danas susreću s brojnim poteškoćama u svakodnevnom životu. Od donošenja životnih izbora i održavanja zdravih odnosa do obrazovanja i pronalaženja posla, a sve je postalo dodatno otežano u kontekstu posljednjih dviju godina obilježenih globalnom pandemijom i ekonomskim poteškoćama.

Kroz razgovore, ankete i praktično iskustvo, jasno je da je mentalno zdravlje jedno od najvažnijih pitanja za mlade ljude u ovom trenutku. Ovakav i slični projekti im nude platformu da podignu svijest o svojim potrebama, povežu se s drugima i rade na konkretnim rješenjima za stvaranje boljeg okruženja u kojem se mogu osjećati sigurno, cijenjeno i prihvaćeno.

Ovim projektom želimo ojačati samopouzdanje mladih u njihovu sposobnost da pozitivno utječu na svoje lokalne zajednice, osigurati im alate i znanja potrebna za ostvarivanje promjena, podržati razmjenu iskustava i povezivanje mladih iz cijele Europe, promovirati mentalno zdravlje i potaknuti otvorenu komunikaciju o toj temi.

Sljedeća aktivnost koja slijedi unutar projekta je trening na temu zagovaranja. Trening će se održati u Hrvatskoj u rujnu ove godine, a provest će ga naša udruga. Cilj treninga je osnažiti mlade ljude i sve one koji rade s njima da postanu efikasni zagovornici mentalnog zdravlja. Za više informacija o treningu i načinima uključivanja pratite našu web i Facebook stranicu.

#Staytuned