Udruga Studio B

Udruga za promicanje aktivnog sudjelovanja “Studio B” je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge.

studio b logo

Udruga za promicanje aktivnog sudjelovanja „Studio B“ od početka ove godine provodi projekt pod nazivom „Društveni centar Bodovaljci faza II“. Projekt je odobren i financiran od strane Brodsko-posavske županije te će isti trajati u razdoblju od 01.01.2023. do 31.12.2023. godine. Iznos financiranja iznosi 1600,00 eura.

Opći cilj projekta je unapređenje kvalitete života ruralnog stanovništva različitih dobnih skupina, s naglaskom na djecu, mlade i osobe starije životne dobi iz ruralnog područja, kroz sudjelovanje u različitim organiziranim aktivnostima što pridonosi promociji aktivnog sudjelovanja u životu zajednice. Sve planirane aktivnosti imaju za cilj poboljšanja općeg i zdravstvenog stanja stanovnika i stanovnica općine Vrbje. Specifični ciljevi projekta su doprinijeti osnaživanju lokalnih potencijala i održivom razvoju lokalne zajednice, doprinijeti povećanju razine društvenog kapitala u lokalnoj zajednici, doprinijeti smanjenju društvene isključenosti i siromaštva skupina u riziku, promicanje aktivnog sudjelovanja djece te povećanje kvalitete njihova života, povećati razinu informiranosti mladih usmjerene promociji zdravlja i prevenciji bolesti te osnažiti osobe starije životne dobi za aktivno sudjelovanje u društvenom životu zajednice.

Aktivnosti koje planiramo provesti su:

  1. „Klub 50+“ unutar kojeg će biti organizirane kreativne radionice, kartaške i društvene igre te filmske večeri, pružajući mogućnost 30 starijih osoba da aktivno provode svoje slobodno vrijeme. Kroz upcycling, decoupage, pletenje, vezenje i izradu cvjetnih aranžmana, sudionici će naučiti nove vještine i povećati svoje samopouzdanje, čime će doprinijeti prevenciji usamljenosti i institucionalizaciji.
  2. “Upoznaj svoja prava” predavanja o ostvarivanju prava iz mirovinske, socijalne sfere te imovinskopravnih odnosa. Cilj je podići pravnu sigurnost osoba u depriviranom položaju te osnažiti ih za bolje razumijevanje svojih prava.
  3. “Živjeti zdravo” je aktivnost usmjerena na promicanje zdravlja i prevenciju bolesti kod osoba starije dobi. Kroz predavanja zdravstvenih djelatnica, sudionici će dobiti znanja o očuvanju dobrog zdravlja u starijoj dobi. Također, organizirat će se grupno vježbanje i šetnje, prilagođene željama i potrebama sudionika, kako bi se potaknula tjelesna aktivnost i poboljšalo psihofizičko zdravlje.
  4. “Klub za djecu – Chillaona” pruža djeci s područja općine Vrbje mogućnost organiziranog provođenja slobodnog vremena. Kroz kreativne radionice, filmske večeri, društvene igre, edukativne i informatičke radionice, kao i sportske aktivnosti, 20 djece će dobiti siguran i inkluzivan prostor za razvoj vještina i potencijala.
  5. “Od mladih za mlade” fokusira se na mlade osobe i njihovu edukaciju o prehrani, zdravlju i sigurnosti na internetu. Kroz predavanja stručnjaka, mladi će dobiti priliku proširiti svoja znanja i potaknuti vršnjačko učenje. Ova aktivnost također potiče aktivno sudjelovanje mladih, dopuštajući im da izraze svoje želje i potrebe o temama koje ih zanimaju.

Ciljane skupine projekta su ruralno stanovništvo, svih dobnih skupina i to:

1) 20 djece različitog uzrasta koja će se uključiti u programske aktivnosti Centra

2) 30 mladih s područja općine Vrbje

3) 40 osoba starije životne dobi iz ruralnog područja

Osim toga, aktivnosti se održavaju u prostoru Društvenog centra Bodovaljci te će isti biti otvoren i drugim organizacijama civilnog društva s područja Općine Vrbje i okolnih općina, koji će imati mogućnost koristiti opremljen i uređen prostor bez naknade. Time se želi potaknuti suradnja među organizacijama te stvaranje sinergije za dobrobit lokalne zajednice. Aktivnosti Društvenog centra Bodovaljci možete pratiti na službenoj web stranici Udruge te Facebook stranici Udruge

Provedbom ovog projekta, stanovnici ruralnog područja općine Vrbje dobit će priliku za poboljšanje kvalitete života, razvoj vlastitih potencijala i stjecanje znanja i vještina potrebnih za aktivno sudjelovanje u društvu. Projekt će pridonijeti povećanju međusobnog povjerenja, solidarnosti i spremnosti na zajednički angažman.