Udruga Studio B

Udruga za promicanje aktivnog sudjelovanja “Studio B” je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge.

studio b logo

Udruga za promicanje aktivnog sudjelovanja Studio B od početka lipnja 2020. provodi projekt Mladi mogu drugačije. Projekt je podržalo Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike. Partneri na projektu su: Udruga za integraciju glazbene kulture mladih “Starci 2001” i Centar za socijalnu skrb Nova Gradiška. Projekt traje do 31. svibnja 2021. Opći cilj projekta je smanjenje pojavnih oblika nasilja među mladima, povećanje međusektorske suradnje i promoviranje korištenje neformalnog učenja kao uspješnog alata mirovne edukacije na specifičnom geografskom području Brodsko-posavske županije.

U sklopu projekta izradili smo priručnik pod nazivom “Kultura mira”. Ovaj priručnik praktičan je alat za volontere, osobe koje rade s mladima i druge edukatore unutar neformalnog obrazovanja, koji žele raditi na području prevencije međuvršnjačkog nasilja i promicanja kulture mira u lokalnom i međunarodnom radu s mladima. Omogućuje čitateljima da istraže i razumiju različite aspekte neformalnog obrazovanja i steknu znanja potrebna za oblikovanje i provedbu aktivnosti
neformalnog učenja.

Sadrži niz alata, aktivnosti i metoda kao i teorijske inpute i reference za budući rad u praksi. Ovaj priručnik uključuje aktivnosti koje su provedene tijekom treninga „Most mira“ i radionica u sklopu projekta, a većina njih je fleksibilna za prilagodbu specifičnim potrebama određene ciljne skupine. Priručnik je strukturiran tako da slijedi tipičan tijek programa u bilo kojoj aktivnosti neformalnog obrazovanja. U početku su opisani ledolomci i metode upoznavanja nakon kojih slijede metode izgradnje grupe. Slijede metode koje adresiraju temu projekta, praćene metodama koje se koriste za procjenu ishoda učenja i evaluaciju. Na kraju priručnika su flipcharti i ostali resursi potrebni za pružanje teorijskog inputa, radni materijali potrebni za implementaciju, korisni izvori i linkovi, te pojmovnik.
Nadamo se da će čitatelji uživati u ovom priručniku i da će im biti koristan u provedbi različitih aktivnosti neformalnog obrazovanja. Također, želimo potaknuti čitatelje da koriste ovaj priručnik prilikom provedbe aktivnosti usmjerenih svojim zajednicama!