Udruga Studio B

Udruga za promicanje aktivnog sudjelovanja “Studio B” je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge.

studio b logo

U četvrtak, 23. svibnja 2024., u Društvenom domu u Bodovaljcima otvorena je izložba dječjih crteža „Moj tata – moj heroj“. Izložba je aktivnost projekta „Roditeljski kompas“ kojega je financijski podržao Središnji državni ured za demografiju i mlade u iznosu od 12.605,00€, a ukupna vrijednost projekta je 14.669,00€. Partneri na projektu su Općina Vrbje i Udruga za promicanje kvalitete života i održanje mentalnog zdravlja „Pozitiva“.

Djeca su crtežima prikazala kako u njihovim očima izgledaju njihovi očevi, koristeći tehniku po želji. Crteži prikazuju očeve kao super heroje, očeve u igri s djecom, očeve na radnim mjestima, ali i očeve u netradicionalnim ulogama i raznim aktivnostima kao što su pisanje zadaće, pecanje, kuhanje te druženje. Sve navedeno potvrđuje rezultate istraživanja provedenog u sklopu projekta da sve više očeva jednako sudjeluje u odgoju i brizi o djeci.

Otvorenju izložbe su nazočili_e predsjednica Udruge Nikolina Jureković, predstavnica partnerske organizacije Općine Vrbje Barbara Jurčević, predstavnice partnerske organizacije Udruga Pozitiva Ljiljana Lukačević i Mira Linjaković; Ivan Tucić ispred Brodsko-posavske županije, učiteljice i učitelji iz osnovnih škola „Ante Starčević“ iz Rešetara; „Ljudevita Gaja“ iz Nove Gradiške odnosno njihovih područnih škola; „Matija Antun Relković“ iz Davora; „Vladimir Nazor“ Adžamovci odnosno područne škole u Bodovaljcima, roditelji, djeca, „Super tate“, nagrađena djeca, predstavnici regionalnih medija te zainteresirana javnost.

Izložbu je otvorio Boris Lekić, zaposlenik Udruge Studio B, koji je pozdravio sve prisutne, nakon čega je, u ime nositelja projekta, pozdravni govor održala predsjednica Udruge koja se zahvalila svima na dolasku te istaknula kako je projekt „Roditeljski kompas“ usmjeren poboljšanju roditeljskih kompetencija te promicanju očinstva, a u sklopu projekta je provedeno istraživanje o uključenosti očeva u obiteljskom životu te kampanja „Super tata“ s ciljem promicanja ravnopravnog roditeljstva. Predsjednica je naglasila da je ovaj projekt prvi takav na širem novogradiškom području, a za izložbu je pristiglo 140 crteža, iako je planirano 20 crteža. Crteži su pristigli iz osnovnih škola iz Nove Gradiške, Davora, Rešetara, Vrbja, Sičica, Doline, Bodovaljaca, Gunjavaca, Drežnika i Dragalića.

Ispred partnerske organizacije Općine Vrbje prisutnima se obratila Barbara Jurčević koja je pohvalila kreativnost djece – autorica i autora crteža ugodnih oku te razne tehnike, veličine, kompozicije i oblike crteža.

Ispred partnerske organizacije Udruge Pozitiva prisutnima se obratila Ljiljana Lukačević koja je istaknula uspješno partnerstvo na projektu te način provedbe projekta. Predstavnica je pohvalila rad Udruge Studio B te su otvoreni za suradnju na drugim projektima, a posebno iz ovog područja.

Prisutnima se obratio i Ivan Tucić, predstavnik Brodsko-posavske županije koji je već od ranije dio ovoga projekta kao sudionik kampanje „Super tata“ u kojoj je opisao svoju očinsku ulogu, izazove s kojima se susreće te opisao lijepe strane svoje uloge.

Naglasio je važnost promicanja ravnopravnog roditeljstva, podijelio svoje očinsko iskustvo te je istaknuo potrebu provođenja više ovakvih projekata na našem području.

Nakon pozdravnih govora, uslijedilo je proglašenje najkreativnijih radova, a to su:

Osnovna škola „Mato Lovrak“ Nova Gradiška: Lorena Pejić, Emili Galik, Rebeka Barišić, Mila Bartolović, Martina Stipančević, Ema Bradašić, Anđela Vojnović i Leonardo Robina.

Osnovna škola „Ante Starčevića“ Rešetari: Martin Šimac

Osnovna škola „Matija Antun Relković“ Davor: Agata Gelemanović

Osnovna škola „Ljudevita Gaja“ Nova Gradiška: Fabijan Vlaović iz PŠ Vrbje; Brigita Kalić iz PŠ Dolina te Robert Stoić iz PŠ Sičice.

Osnovna škola „Vladimir Nazor“ iz Adžamovaca: Matias Marković, Dunja Matijević i Tena Konjević iz PŠ Bodovaljci; Melanie Lukačević iz PŠ Gunjavci te Filip Milak iz PŠ Drežnik te

Udruga Žabice iz Dragalića: Tin Lukačević i Teo Malnar.

Autorice i autori najkreativnijih radova dobili su pohvalnice i prigodne nagrade koje su bile prilagođene sukladno odabranoj slikarskoj tehnici i pohvalnice, a ostali autori i autorice zahvalnice za sudjelovanje. Nakon službenog dijela, uslijedio je domjenak za sve pozvane.

Izložba će biti otvorena do 7. lipnja 2024. u prostoru Društvenog centra Bodovaljci na adresi Bodovaljci 103 od ponedjeljka do petka od 9 do 16 sati te je otvorena za sve zainteresirane.