Udruga Studio B

Udruga za promicanje aktivnog sudjelovanja “Studio B” je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge.

studio b logo

Udruga Studio B u veljači je započela provedbu projekta pod nazivom “Osnaživanje mladih pokretača ruralnih zajednica”. Projekt je podržalo Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku kroz natječaj “Poziv za prijavu projekata usmjerenih mladima za financijsku potporu iz raspoloživih sredstava dijela prihoda od igara na sreću i Državnog proračuna za 2019. godinu”, Prioritetno područje P.4. Mladi u ruralnim sredinama. Partner u provedbi projekta je Općina Vrbje. Projekt će trajati do 31. siječnja 2021.
Opći cilj projekta je osnaživanje mladih iz ruralnog područja i podizanje kvalitete njihova života; te osiguravanje jednakih mogućnosti za mlade iz ruralnog područja.

Od početka lipnja do sada smo proveli sljedeće aktivnosti:

U lipnju smo održali trening karijernog usmjeravanja na kojem je sudjelovalo 10 sudionika_ica koji su kroz metode neformalnog obrazovanja učili o vlastitim kompetencijama, pisanju životopisa te samozapošljavanju te su tako povećali svoju zapošljivost. Sudionici_ice su ovaj trening ocijenili s 5 od 5, što pokazuje iznimno zadovoljstvo provedbom.

U srpnju smo održali radionice upcylinga na kojima su mladi, uz pomoć starijih i mlađih volontera, izradili sjedeću garnituru od starih paleta. Nakon toga je uslijedila radionica prirodne kozmetike na kojoj su sudionici_ice učili o lavandi, njezinoj primjeni te proizvodnji. Nakon teorijskog dijela uslijedio je praktični dio na kojem su sudionici_ice izradili osvježavajuću vodicu za lice te pleli lavandu. Iz evaluacije provedene nakon radionica je vidljivo da su radionice ocijenjene s ocjenom 4.9 od 5.

U prvoj polovici rujna je održan IKT trening na kojem su mladi_de sudionici_ice kroz 5 radionica stekli znanja o MS Wordu, MS PowerPointu, MS Excelu, community menadžmentu te digitalnoj obradi fotografija. Predavači_ice su također mlade osobe koje su, uz podršku mentora, osmislili i proveli svaku radionicu. Trening je ocijenjen visokom ocjenom 4.95 od 5 te su sudionici_ice izrazili želju za još takvih edukativnih radionica.

Također, aktivnost Sunčana strana ulice – klub za mlade se provodi kontinuirano od početka provedbe projekta. Aktivnosti se održavaju petkom, a tijekom ljetnih mjeseci aktivnosti su se održavale na otvorenom pa je tako održavano kino na otvorenom na kojem su se prikazivali edukativni filmovi, ali i filmovi koje su odabrali naši krajnji korisnici. Isto tako, nabavili smo dodatne društvene igre kako bi mladi kvalitetno ispunjavali svoje slobodno vrijeme.

Pomoć u učenju je još jedna aktivnost koja se održava od početka projekta. Mladi volonteri pružaju besplatne instrukcije djeci osnovnoškolskog uzrasta na način da im pojašnjavaju zadatke i gradivo iz Hrvatskog jezika, Matematike te Engleskog jezika.

U sklopu ovog projekta došlo je i do suradnje s privatnim sektorom na području općine Vrbje kroz donaciju potrebnih materijala za provedbu radionice upcyclinga – drvenih paleta i spužvi, za izradu sjedeće garniture. Također, povezali smo se s drugim organizacijama civilnog društva s područja općine koji upućuju svoje mlade članove na aktivnosti u sklopu ovog projekta.

Utjecaj ove dvije suradnje je proširenje baze potencijalnih sudionika, veća vidljivost projekta i nositelja, te stvaranje pozitivne slike OCD-a u lokalnoj zajednici.

Ovim putem pozivamo sve mlade da prate našu web stranicuFacebook stranicu udruge te Facebook stranicu projekta i uključe se u aktivnosti projekta kao sudionici i volonteri!