Udruga Studio B

Udruga za promicanje aktivnog sudjelovanja “Studio B” je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge.

studio b logo

Jučer je, 26. listopada, u organizaciji Udruge Studio B i Općine Vrbje održano svečano otvorenje Društvenog centra Bodovaljci, novouređenog multifunkcionalnog prostora za rad civilnog društva s područja općine Vrbje.

Svečanosti su nazočili brojne uzvanice i uzvanici – predstavnici Britanske Ambasade u RH na čelu s Andreasom Capstackom, prvim tajnikom za politička pitanja; Jelena Jureta Pokrovac, voditeljica Službe za programe i projekte u području demografije i mladih i Valentina Cesar, voditeljica Službe za mlade, ispred Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade, pročelnik Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb i hrvatske branitelje Brodsko – posavske županije Branko Sabo, predsjednik Upravnog odbora Mreže mladih Hrvatske Leo Staković, ravnateljica Osnovne škole „Vladimir Nazor” Adžamovci Marija Petričević, te pedagoginja Dijana Špoljarić, učiteljice PŠ Bodovaljci Anita Rostohar i Marina Milković, župnik Župe sv. Josipa Vrbje Tihomir Bilešić, predstavnik Općinskog vijeća Općine Vrbje Ivica Brkanac i načelnik Općine Igor Jurišić, te predstavnici_ice različitih organizacija civilnog društva s područja cijele općine i šire: KUD-a Vrbje, DVD-a Vrbje i Bodovaljci, NK „Slavonija“ Bodovaljci, Belot kluba Bodovaljci, Udruge gluhih i nagluhih Nova Gradiška, te Udruge „Starci 2001“; kao i zaposlenice i zaposlenici domaćina – Udruge Studio B i Općine Vrbje, te mediji.

Nakon intonacije himne i dražesne izvedbe učenica i učenika PŠ Bodovaljci, nazočnima se obratila predsjednica Udruge Studio B Nikolina Jureković koja je na početku uputila zahvalu svim onim institucijama, pravnim i fizičkim osobama koje su podržale renoviranje i uređenje prostora društvenog centra; a koji nažalost nisu mogli biti s nama: Zakladi „Hrvatska za djecu“, tvrtkama Končar, Erste banka i Pannonia consulting, saborskom zastupniku Veljku Kajtaziju, te svima onima koji su željeli ostati anonimni. Nikolina je istaknula kako je nekolicina entuzijastica koja je 2017. godine osnovala Udrugu „Studio B“ od samih naših početaka imala viziju modernog, opremljenog i multifunkcionalnog prostora za rad civilnog društva, i to baš u neiskorištenom prostoru prizemlja područne škole; ali kako svakako nismo očekivali da ćemo tek pet godina kasnije postići taj cilj i imati prvi Društveni centar na području naše županije! Također je istaknula kako to ne bi bilo moguće da 2020. godine nismo naišli na razumijevanje i srčanu podršku, kako Općine Vrbje i načelnika Igora Jurišića, tako i OŠ Vladimir Nazor i ravnateljice Marije Petričević koji su objeručke prihvatili našu viziju i pomogli nam u njenom ostvarenju, kao i Brodsko – posavske županije, koji su nam ustupili prostor. Svi oni su nam pružili savjetodavnu, ali i financijsku potporu, na čemu smo im od srca beskrajno zahvalni! Na kraju je zahvalila svim radnicama i radnicima udruge koji su neumorno i vrijedno radili na prikupljanju sredstava za renovaciju i opremanje prostora, njegovom uređenju, te pripremi svečanog otvorenja.

Ispred Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade okupljene je pozdravila voditeljica Službe za mlade Valentina Cesar koja je čestitala udruzi na pokretanju društvenog centra, te zahvalila na pozivu. Također, istaknula je zadovoljstvo radom naše udruge, te pohvalila izradu Akcijskog plana za mlade Općine Vrbje. Naglasila je kako SDUDM redovno podupire rad udruga mladih i za mlade, kako kroz projektno financiranje, tako i kroz dostupnost svojih djelatnika organizacijama civilnog društva koje se bave mladima, te kako se nada daljnjoj suradnji s našom udrugom.

Branko Sabo, pročelnik UO za zdravstvo, socijalnu skrb i hrvatske branitelje Brodsko – posavske županije, čestitao je udruzi na postignutom cilju, te zahvalio predstavnicima Britanske Ambasade na podršci ovom projektu, čime je on dobio međunarodni karakter. Sabo je istaknuo kako je županija ponosna na Udrugu Studio B, te na ovaj veliki projekt, te istaknuo kako je županija prepoznala naš rad. Također, Sabo je naglasio kako smatra da je podizanje kvalitete života ruralnog stanovništva provedbom aktivnosti kao što su one koje Udruga Studio B radi, garancija opstanka na ovom prostoru, te kako će županija i dalje podržavati naš rad.

Ravnateljica OŠ „Vladimir Nazor, Adžamovci“ Marija Petričević je čestitala svima koji su se potrudili da ovaj prostor sada ovako izgleda. Napomenula je kako je zgrada područne škole izgrađena 1935. godine, te kako ljudi iz okolice znaju kako je prostor izgledao prije, te kako njegova obnova izgleda sjajno. Ravnateljica je zahvalila svima na inicijativi, a naročito BPŽ i Općini Vrbje, te istaknula kako je ovo primjer lijepe prakse jer kad svi damo malo od sebe to puno znači za stanovništvo jednog ruralnog kraja u kojem nema puno mogućnosti.

Na kraju uvodnog dijela okupljenima se obratio načelnik Općine Vrbje Igor Jurišić koji je je izrazio zadovoljstvo otvorenjem ovog prostora, te istaknuo kako nismo na kraju, nego na početku jednog velikog projekta, te kako mu je drago što je Općina u našoj udruzi dobila partnera u svom djelovanju i poboljšavanju uvjeta življenja na području općine na čemu je čestitao svim članicama i članovima udruge. Načelnik je naglasio kako ćemo zasigurno nastaviti suradnju, te istaknuo kako općina administrativno, tehnički i financijski podupire rad svih udruga s našeg područja. Na kraju zahvalio se svim donatorima koji su prepoznali naše dobre namjere i potrebe, te poduprijeli adaptaciju i uređenje Društvenog centra, te istaknuo kako mu je drago što su i u Brodsko – posavskoj županiji prepoznali kako dobro gospodarimo objektom stavljenim na raspolaganje, te kako postižemo dobre rezultate.

Nakon pozdravnih govora, okupljenima je predstavljen Akcijski plan za mlade Općine Vrbje 2022-2025, kao prva javna politika usmjerena ovoj skupini koji je izrađen u sklopu projekta „RU:TOPIA – razvoj zajednice po mjeri mladih“, koji Udruga i Općina provode u partnerstvu, a podupire ga Središnji državni ured za demografiju i mlade. Akcijski plan na jednom mjestu sadrži sve one mjere i politike koje Općina i OCD-i ulažu u povećanje kvalitete života mladih na našem području, na jedan strukturiran način, te pruža temelj za buduće programe i projekte usmjerene mladima.

Na kraju ističemo kako je Društveni centar tek jedan od koraka koji naša udruga u sklopu vrlo uspješne i učinkovite suradnje s Općinom Vrbje, u kojoj postoji razvijen odnos povjerenja i obostrane uključenosti i uvažavanja, poduzima u svrhu povećanja kvalitete života svih naših stanovnika, a naročito u svrhu opstanka i ostanka mladih u našoj lokalnoj zajednici.

Nadamo se da ćemo ovim centrom stvorenim kroz javno – civilno partnerstvo pružiti primjer dobre prakse drugim organizacijama civilnog društva i donositeljima odluka na području cijele županije, ali i šire, kako bi aktivirali neiskorištene potencijale, kojih nažalost ima mnogo, i time stvarali prostore za zajednicu vođene zajednicom!

Ovim putem zahvaljujemo svima koji su se odazvali svečanom otvorenju, te prepoznali naš rad i napore koje ulažemo u povećanje kvalitete života ruralnog stanovništva. Društveni centar Bodovaljci bit će dostupan za besplatno korištenje svim organizacijama civilnog društva s područja naše općine, ali i šire, te svojom opremljenošću pruža mogućnost različitim OCD-ima za provedbu svih vrsta aktivnosti!