Udruga Studio B

U sklopu projekta Mladi mogu drugačije kojega provodi Udruga Studio B u partnerstvu s Centrom za socijalnu skrb Nova Gradiška i Udrugom za integraciju glazbene kulture mladih „Starci 2001“ održano je predavanje Mapiranje nasilja namijenjeno roditeljima i udomiteljima. Projekt se provodi od početka lipnja prošle godine do kraja svibnja ove godine. Predavanje je održala predstavnica partnerske organizacije Centar za socijalnu skrb Nova Gradiška, Manuela Strinavić, magistrica psihologije.

Na početku predavanja predavačica je podsjetila sudionike na Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja koji je obilježen dan prije predavanja te je istaknula povijesni razvoj obilježavanja dana te važnost borbe protiv vršnjačkog nasilja. Predavanje je bilo podijeljeno na nekoliko dijelova. Sudionicima je prvo objašnjeno što je nasilje, njegove karakteristike te su se sudionici upoznali s vrstama nasilja, a predavačica je naglasila važnost cyberbullinga u vrijeme pandemije COVID-19 jer djeca više vremena provode na internetu te se događa više takvog nasilja. Uslijedilo je upoznavanje sudionika s uzrocima nasilja kao što su individualne osobine, obiteljski faktor i škola te su predstavljeni i roditeljski odgojni stilovi.

U drugom dijelu predavanja predavačica je objasnila karakteristike žrtve, kako prepoznati i što učiniti ako je dijete žrtva nasilja te kako pomoći djetetu da ne postane žrtva nasilja. Isto tako, objašnjene su karakteristike nasilnika te kako prepoznati i što učiniti ako je dijete nasilnik. Predavačica je naglasila važnost aktivnog slušanja te kako aktivno slušati. Na kraju predavanja su navedeni primjeri Ja poruka i Ti poruka te je predavačica odgovarala na pitanja sudionika koji su naveli primjere kako su reagirali kada je njihovo dijete bilo izložene nasilju.

Sudionici su zadovoljni predavanjem i naglašavaju da će im od velike važnosti biti kako prepoznati je li dijete izložene nasilju ili je nasilnik. Ovim putem zahvaljujemo svim sudionicima na odazivu, ali i predavačici Manueli Strinavić na održanom predavanju.

Ovim putem pozivamo sve mlade da prate našu web stranicuFacebook stranicu udruge te Facebook stranicu projekta i uključe se u aktivnosti projekta kao sudionici i volonteri!