Udruga Studio B

Udruga za promicanje aktivnog sudjelovanja “Studio B” je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge.

studio b logo

U sklopu projekta „MI – jučer, danas, sutra“ čiji je nositelj pulska Udruga mladih i alumni FET Pula, a naša organizacija partner, održana je konferencija od 23. do 25.6.2022. na kojoj je sudjelovala naša zaposlenica Valentina Stojaković.

Tijekom konferencije održana je stručna rasprava“ Između radnog odnosa i samozaposlenosti: Mladi u industriji videoigara“ gdje su predavačice bile prof.dr.sc Sandra Laleta i univ.spec.crim. Karla Kotulovski, te predavanje „ Demografski i migracijski izazovi“ u izlaganju doc.dr.sc. Stjepana Šterca, predavanje o strukturiranom dijalogu koje su držali članovi Mreže udruga Zagor i radionica „Integracija izbjeglica – izgradnja otvorenih zajednica“ s predavačicom Nives Ivelja.

Valentina je sudjelovala i na dva koordinacijska sastanka s partnerskim organizacijama i institucijama gdje su se dogovarali o daljnjim zadacima i planiranim aktivnostima.

Ovim projektom želi se utjecati na rješavanje problema negativnih trendova migracija u RH, posebice iseljavanja mlađe populacije. Znanstvenim istraživanjima definirat će se područja  u kojima su utvrđene potrebne društvene promjene nužne za rješavanje navedenog problema. Kroz interdisciplinarnu suradnju organizacija civilnog društva, visokoobrazovnih, znanstvenih institucija i jedinica lokalne (regionalne) samouprave, kreirat će se šest dokumenata koji će sadržavati smjernice javnih politika iz područja za koje se kroz projekt odredilo kao ključnima za rješavanje problema. Smjernice javnih politika bit će upućene Vladi RH kako bi se doprinijelo pokretanje reformi i donošenja novih mjera u svrhu suzbijanja negativnih trendova migracija i zaposlenosti stanovništva.

Tijekom daljnjeg trajanja projekta organizirat će se mnogobrojne radionice, debate/panel rasprave u svrhu uključivanja šire javnosti na projekt, uz mogućnost snažnijeg uključivanja na projekt kroz volontiranja za sve zainteresirane. Web stranica i pripadajuća mobilna aplikacija, te aktivnosti i rezultati projekta bit će javno dostupni i služiti kao podloga za daljnji napredak u rješavanju problema negativnih trendova u migraciji i razini zaposlenosti u RH.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, OP ULJP 2014. – 2020. Financiran je u cijelosti putem bespovratnih sredstava, koja su osigurana iz Državnog proračuna Republike Hrvatske (15%) i iz Europskog socijalnog fonda (85%) u iznosu od 3.562.367,03 HRK.