Udruga Studio B

Udruga za promicanje aktivnog sudjelovanja „Studio B“ 26. je listopada održala multiplikativni događaj (multiplier event) projekta „Manjinska mladinoteka“. Multiplier event održan je u prostoru Pansiona „AS“ u Rešetarima. Event je moderirao Josip Brozović, a rezultate projekta predstavila je Nikolina Jureković, članica projektnog tima ispred Udruge Studio B i predsjednica Udruge.

Na ovom događaju okupili su se predstavnici organizacija civilnog društva koje su uključene u rad s mladima s manje mogućnosti – Udruge gluhih i nagluhih Nova Gradiška, Športske udruge gluhih Nova Gradiška, Srpskog narodnog vijeća, Udruge „Starci 2001“, Udruge „Kolektor“; predstavnici različitih javnih institucija koje se u svom radu susreću s mladima, odnosno rade direktno s njima – Industrijsko – obrtničke škole Nova Gradiška i Centra za socijalnu skrb Nova Gradiška; te relevantni dionici – donositelji odluka – koji mogu utjecati na donošenje efektivnih i tailor-made javnih politika usmjerenih ojačavanju rada s mladima, s naglaskom na mlade s manje mogućnosti – načelnik Općine Vrbje Igor Jurišić i zamjenica načelnika Barbara Jurčević, te zamjenica gradonačelnika Grada Nova Gradiška Ivana Trupina. Također, na eventu su bili prisutni predstavnici lokalnih medija.

Nakon uvodnih i pozdravnih riječi predstavljen je projekt „Manjinska mladinoteka“.Riječ je o projektu čiji je nositelj slovenska organizacija Zavod Burja, a uz našu udrugu projektni partneri su i slovenski Centar za mlade Ruše (CEZAM Ruše), te Hrvatsko kulturno prosvjetno društvo „Matija Gubec“ iz Tavankuta, Srbija. Projekt je odobren od strane Europske Komisije, u sklopu Ključne akcije 2 Strateška partnerstva, unutar Erasmus+ programa. Provedba projekta traje od svibnja 2019. godine do siječnja 2021. godine. Glavni cilj ovog međunarodnog projekta je uspostaviti konzorcij manjinskog partnerstva kako bi se razvili inovativni pristupi na području kreativnog manjinskog turizma i kulturne baštine uz aktivno sudjelovanje mladih pripadnika manjina, te mladih s manje mogućnosti, iz partnerskih zemalja – Slovenije, Hrvatske i Srbije.

Nakon toga sudionici multiplier eventa su pogledali dva kratka filma snimljena kao dio online učenja – Manjinske videoteke: „Jednakost za sve“ snimljen u našoj organizaciji i „Novo vrijeme“ snimljen kod partnerske organizacije CEZAM Ruše. Autor i redatelj ovih filmova je poznati redatelj dokumentaraca Branko Ištvančić. Uslijedilo je predstavljanje druga dva intelektualna rezultata projekta – brošure „Manjinski kompas“ i turističke mape manjinske kulture pod nazivom „Naša kultura u našem gradu“. Na kraju događaja sudionici su postavljali pitanja o projektu i korištenju intelektualnih rezultata, na koje smo rado i detaljno odgovorili, te pozvali sve sudionike na uključivanje mladih osoba s kojima rade u pohađanje online učenja.

Kroz ovaj projekt aktivno smo uključili 10 mladih osoba koji pripadaju skupini mladih s manje mogućnosti, a suočavaju se uglavnom s geografskim, ekonomskim i društvenim preprekama, među kojima i pripadnike različitih manjina,  koji su kroz sudjelovanje u izradi intelektualnih rezultata poboljšali razinu svojih znanja i kompetencija, te razvili osjećaj za inicijativu, samopoštovanje i poduzetništvo.

Održavanjem ovog eventa htjeli smo odaslati poruku prema svim relevantnim dionicima kako je osnaživanje mladih s manje mogućnosti dugotrajan proces, ali jednom kad se postigne cilj upravo ti mladi pokreću najintenzivnije promjene u društvu.

Ovim putem izražavamo zahvalnost svima koji su se odazvali na naš multiplier, te se nadamo kako će rezultati našeg šesnaestomjesečnog rada poslužiti svim osobama koje rade s mladima u izradi aktivnosti skrojenih prema njihovim potrebama, u kojima oni dolaze do izražaja, u kojima se osjećaju slobodno, ispunjavaju svoje vrijeme dok istovremeno doprinose zajednici i stječu naviku aktivnog sudjelovanja.

Također, napominjemo kako su svi kreirani intelektualni rezultati projekta dostupni za besplatno pregledavanje i preuzimanje online na službenoj stranici projekta.