Udruga Studio B

Udruga za promicanje aktivnog sudjelovanja “Studio B” je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge.

studio b logo

Udruga za promicanje aktivnog sudjelovanja Studio B je u petak, 28. svibnja, održala godišnji domjenak na kojem su se okupili_e predstavnici partnerskih institucija i organizacija – načelnik Općine Vrbje Igor Jurišić i zaposlenica Općine Lidija Konjević, tajnik Udruge gluhih i nagluhih Josip Bošnjak, predsjednik Udruge „Starci 2001“ Vatroslav Babić, predsjednik Vatrogasne zajednice Općine Vrbje Goran Konjević, predsjednik Udruge DEMOS MEDIA Mario Strinavić i predstavnica Udruge Nathalie Hiršman, zaposlenice i članice i članovi, te korisnice naše udruge. Na domjenku smo uručili priznanja najvolonteru i najvolonterki i zahvalnice institucijama i organizacijama koje podržavaju naš rad, te proslavili naš četvrti rođendan. Domjenak je održan u Društvenom domu u Bodovaljcima u skladu s trenutnim epidemiološkim mjerama.

U uvodnom dijelu predsjednica Udruge Studio B, Nikolina Jureković, predstavila je rezultate našeg rada u ove četiri godine. Udruga Studio B je, unatoč činjenici da dolazi iz male ruralne sredine, od svog osnivanja u siječnju 2017. godine postigla zaista impresivne rezultate, od čega bismo željeli naglasiti provedbu ukupno 40 jedinstvenih projekata i aktivnosti s 45 jedinstvenih partnerskih organizacija na nacionalnoj i međunarodnoj razini. Naročito smo ponosni na sljedeće projekte – „Ženski Aktivni Razvojni Centar“  čiju smo održivost osigurali i dvije godine nakon završetka projekta, uz vlastito sufinanciranje i podršku Općine Vrbje, „Šareni L.E.T.“ putem kojeg smo uspostavili suradnju s većinom škola na našem području i odveli djecu slabijeg imovinskog statusa na more, te pokrenuli Klub za djecu i mlade u općini Vrbje, čiji smo rad osigurali i kroz projekt „Osnaživanje mladih pokretača ruralnih zajednica“. Također, projektom „Zaposlena žena za aktivnu zajednicu“ sufinanciranom iz Europskog socijalnog fonda kroz Zaželi – program zapošljavanja žena osigurali smo zapošljavanje u udruzi i razvoj deficitarne socijalne usluge na području općina Vrbje i Davor. Partneri smo na tri projekta sufinancirana iz Europskog socijalnog fonda, te dva strateška partnerstva u sklopu Erasmus+ programa. Ove smo godine primljeni u punopravno članstvo Mreže mladih Hrvatske, a prošle smo godine imali službeni prijem u Uredu Predsjednika RH.

Udruga trenutno broji 38 članica i članova, od čega 30 ženskih i 8 muških, a prošlo je kroz udrugu još 11 članica i članova. Nadalje, u rad udruge uključeno je 67 jedinstvenih volontera koji su zajedno odradili 4069 volonterskih sati, a u četiri godine ukupno smo obuhvatili 517 jedinstvenih korisnica i korisnika naših projekata i aktivnosti s područja općine, županije, RH i nekoliko europskih zemalja.

Proveli smo 4 istraživanja na sljedeće teme: rodno uvjetovanog nasilja, potreba i problema mladih u općini Vrbje, građanskog odgoja i obrazovanja, te pojavnosti međuvršnjačkog nasilja nad srednjoškolcima u BPŽ kojima je ukupno obuvaćeno 379 ispitanica i ispitanika. U sklopu naših projekata provedeno nekoliko društvenih kampanja s prosječnim dosegom od 20000 ljudi.

U  2020. godini imali smo 10 zaposlenih. Također, zabilježili smo kontinurani rast prihoda svake godine, te je Udruga ukupno uprihodila 1.388.663,79 kn u četverogodišnjem razdoblju.

Također, u petak smo zaprimili Odluku o financiranju projekta „Savladaj prepreke: Osnaži se i ostvari na tržištu rada“ prijavljenog na Poziv „Pronađi me – provedba aktivnosti dosega i obrazovanja neaktivnih mladih osoba u NEET statusu“ iz Europskog socijalnog fonda, ukupne vrijednosti projekta 1.760.640,00 kn i uskoro očekujemo njegovo ugovaranje.

Nakon uvodnog dijela, uručena su priznanja Najvolonterki Udruge u 2020. godini – Viktoriji Marković, te Najvolonteru Branku Konjeviću. Uslijedila je dodjela zahvalnica za podršku radu Udruge i projektnoj, te volonterskoj suradnji Općini Vrbje, Udruzi gluhih i nagluhih Nova Gradiška, Udruzi „Starci 2001“, te Vatrogasnoj zajednici Općine Vrbje.

Uzvanicima_icama se kratko obratio i načelnik Općine Vrbje Igor Jurišić koji je pozdravio sve okupljene, te izrazio zadovoljstvo radom naše udruge i suradnjom koju smo ostvarili s Općinom. Pohvalio je rezultate koje smo postigli u ovako kratkom periodu, od ostvarenih prihoda do broja zaposlenih, te naglasio kako kao organizacija civilnog društva imamo značajan pozitivan utjecaj na društveni razvitak zajednice, ali i kako doprinosimo ekonomskom razvoju, a s druge strane brinemo o marginaliziranim skupinama u našem društvu – od ugroženih skupina kao što su stariji i nemoćni, preko žena iz ruralnog područja, do mladih kroz kvalitetnu provedbu projekata i aktivnosti. Načelnik je naglasio kako smo svojim radom izuzetno doprinijeli osnaživanju žena na području općine koje su danas aktivnije u društvenom i političkom životu lokalne zajednice nego prije četiri godine, što se vidi pregledom članstva naše udruge, drugih organizacija civilnog društva, različitih inicijativa i događanja na području općine i u konačnici rezultata lokalnih izbora. Zahvalio se cijelom timu Udruge na dosadašnjoj suradnji i izrazio želju za intenziviranjem ovog partnerstva putem novih projektnih inicijativa i aktivnosti.

U narednom periodu Udruga će se posvetiti postizanju kratkoročnih i dugoročnih ciljeva, od čega su najvažniji: – kontinuirana profesionalizacija rada udruge kroz zapošljavanje novih zaposlenica_ika i održavanje postojećih radnih mjesta; – izrada lokalnog programa za mlade u suradnji s jedinicom lokalne samouprave i praćenje njegove provedbe i otvaranje društvenog centra / centra za mlade u Bodovaljcima. Naša vizija Udruge Studio B u iduće četiri godine je postati relevantan čimbenik u zajednici sposoban za pružanje doprinosa u kreiranju efektivnih javnih politika; pokretač pozitivnih promjena u zajednici i generator društvenog, ali i ekonomskog napretka.

Iznimno smo ponosni na sve naše članove i vanjske suradnike koji su predano radili i volontirali u posljednje četiri godine, zbog čijeg smo truda dospjeli do prepoznatljivosti u lokalnoj zajednici i statusa jedne od najaktivnijih Udruga na širem novogradiškom području.