Udruga Studio B

Udruga za promicanje aktivnog sudjelovanja “Studio B” je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge.

studio b logo

Zaposlenica, članica te članovi naše Udruge su aktivno sudjelovali u projektu Erasmus+ pod nazivom “The Nightmare”, koji je bio organiziran pod vodstvom obrazovne organizacije “Sharp Minds” iz Grčke. U sklopu ovog projekta, također su sudjelovale i organizacije iz Italije, Bugarske, Češke, Turske i Makedonije. Organizacija “Sharp Minds” je neprofitna udruga s primarnim ciljem oblikovanja nove generacije ljudi koji posjeduju duboko razumijevanje ljudskih prava i njihovih vrijednosti, te su istovremeno svjesni suvremenih europskih i globalnih izazova. Važno je napomenuti da je “Sharp Minds” aktivno sudjelovala u europskim programima od 2004. godine te djeluje kao organizacija koja šalje i prihvaća sudionike u Ateni, Grčka. Kako bi postigli maksimalan društveni utjecaj, uspostavili su uspješna partnerstva s nevladinim organizacijama, javnim, privatnim i europskim institucijama u više od 20 zemalja.

Glavni cilj projekta “The Nightmare” bio je okupiti ozbiljnu europsku mladež pod zajedničkim etičkim i vrijednosnim okvirom te potaknuti njihovo aktivno sudjelovanje. Njegova svrha je osigurati da uvijek postoji kontinuirani angažman odgovornih pojedinaca koji neće dopustiti da prirodne nepogode ugroze našu budućnost. Njihova posvećenost će se manifestirati kroz kontinuiranu brigu o ljudskim pravima budućih generacija i zalaganje za održivim i zdravim okolišem.

Tijekom 12 dana sudionici_ice su kroz različite neformalne metode obrazovanja duboko uronili u temu važnosti očuvanja okoliša i drugih resursa koji su ključni za opstanak svih živih bića. Kroz različite aktivnosti i interaktivne radionice, stekli smo temeljno razumijevanje kako naša djelovanja i ponašanja utječu na okoliš te zašto je važno brinuti se o njemu. Također smo dobili sve potrebne informacije o klimatskim promjenama i njihovom utjecaju na naš svakodnevni život. Naučili smo kako klimatske promjene dovode do ekstremnih vremenskih uvjeta, poplava, suša i drugih nepovoljnih događaja koji mogu ozbiljno ugroziti naše živote i okoliš. Razumijevanje tih problema potaknulo nas je na razmatranje naših vlastitih navika i ponašanja te na traženje načina kako možemo doprinijeti smanjenju negativnih utjecaja na okoliš.

Kroz ovaj projekt, osnažili smo se za aktivno zalaganje za očuvanje okoliša i borbu protiv klimatskih promjena. Postali smo svjesni važnosti svakodnevnih odluka koje donosimo i kako one mogu imati dalekosežne posljedice. Naša predanost očuvanju okoliša i borbi protiv klimatskih promjena će se nastaviti kroz aktivno sudjelovanje u zajednici i zagovaranje za održive prakse u svakodnevnom životu.

 

Katarina : Tema samog projekta je zaista izvanredna i pružila mi je priliku za duboko razumijevanje važnosti očuvanja okoliša i suočavanja s izazovima klimatskih promjena. Sada, sa svojim povećanim razumijevanjem klimatskih promjena, mogu aktivno doprinositi očuvanju okoliša i poduzimati korake kako bi se smanjili negativni utjecaji na naš planet.

Valentina: Bilo mi je odlično, jedinstveno iskustvo, gdje sam proširila svoje znanje i spoznala važnost problema klimatskih promjena u svijetu.

Štefan : Još jedno u nizu fantastično iskustvo sa organizacijom Sharp Minds. Naučio sam mnogo o problemima brzih klimatskih promjena te proširio svoja poznanstva i umrežio se sa raznim organizacijama s kojima planiram buduće suradnje.

Ovim putem se zahvaljujemo organizatorima na zanimljivom treningu i gostoprimstvu te trenericama na strpljenju i pruženom znanju.