Udruga Studio B

Udruga za promicanje aktivnog sudjelovanja “Studio B” je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge.

studio b logo

Od početka lipnja prošle godine Udruga za promicanje aktivnog sudjelovanja Studio B provodi projekt Mladi mogu drugačije. Projekt je podržalo Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Partneri na projektu su: Udruga za integraciju glazbene kulture mladih “Starci 2001” i Centar za socijalnu skrb Nova Gradiška. Projekt će trajati do 31. svibnja 2021. Opći cilj projekta je smanjenje pojavnih oblika nasilja među mladima, povećati međusektorsku suradnju i promovirati korištenje neformalnog učenja kao uspješnog alata mirovne edukacije na specifičnom geografskom području Brodsko-posavske županije.

Trening Most mira je proveden u srpnju prošle godine, a od početka kolovoza do kraja listopada provedene su radionice Zajedno za mir. Krajem veljače je provedeno predavanje Mapiranje nasilja namijenjeno roditeljima i udomiteljima. Radionice Forum teatar su provedene u našoj i u partnerskim organizacijama od početka studenog do kraja veljače ove godine.

Forum teatar je oblik društvenog kazališta nastao s ciljem bavljenja lokalnim socijalno-političkim problemima, no danas se koristi u uspostavljanju svih vrsta društvenih dijaloga. Glavna obilježja su mu da je ono interaktivno kazalište (publika je aktivno uključena), bavi se stvarnim životnim situacijama opresije i želi donijeti promjenu dajući moć potlačenima. Scene nastaju kroz niz različitih vježbi i igara, a ni glumci ni publika ne moraju imati nikakvog kazališta iskustva kako bi sudjelovali. Radionice su koncipirane tako da su sudionici prvo naučili teorijski dio te su sudionici bili podijeljeni u dvije grupi u kojima su doživljene sukobe pretvorili u predstave koje su odglumili pred svim sudionicima. Nakon toga su predstave ponovno odglumljene, ali na način Forum teatra, gdje su sudionici jedne grupe mijenjali uloge sudionika druge grupe.  Na radionicama Forum teatara obrađivale su se teme međuvršnjačko i nasilje među mladima te problemi u lokalnoj zajednici.

U našoj organizaciji radionice su održane 2.11. i 15.1. na kojoj je ukupno sudjelovalo 18 sudionika. Radionica je ocijenjena izvrsnom 4.96 od 5. U partnerskoj organizaciji Udruzi za integraciju glazbene kulture mladih „Starci 2001“.radionice su održane 11. veljače na kojima je sudjelovalo 15 sudionika. Radionica je ocijenjena 4.85 od 5. U Centru za socijalnu skrb Nova Gradiška, također partnerskoj organizaciji, radionica je održana 26. veljače na kojoj je sudjelovalo 10 ljudi.

Kroz radionice mladi su stekli nove vještine, znanja o tome što je inkluzija, razliku između jednakosti i pravičnosti te su kritički analizirali socijalnu interakciju i sukobe između različitih aktera i skupina. Također, iz provedenih evaluacija, je vidljivo da su sudionici zadovoljni radionicama i ističu da se trebaju znati boriti sa sukobima te da imaju više samopouzdanja u borbi protiv nasilja. Na radionicama u našoj i partnerskim organizacijama trenerica Magdalena i trener Boris su ocijenjeni ocjenom 5!

Sve radionice i sadržaji su besplatni, a u narednom periodu održat ćemo društvenu kampanju #MladiMoguDrugačije. Ovim putem pozivamo sve mlade da prate našu web stranicuFacebook stranicu udruge te Facebook stranicu projekta i uključe se u aktivnosti projekta kao sudionici i volonteri!