Udruga Studio B

Udruga za promicanje aktivnog sudjelovanja “Studio B” je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge.

studio b logo

Udruga Studio B početkom lipnja započela je provedbu još jednog projekta nazivom “Mladi mogu drugačije”. Projekt je podržalo Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku kroz natječaj “ Poziv za prijavu projekata udruga u području prevencije nasilja nad i među djecom i mladima u 2019. godini”, Prioritetno područje A Prevencija nasilja među mladima (nenasilno rješavanje sukoba među mladima, edukacije o prihvaćanju različitosti među mladima i dr.). Partneri u provedbi projekta su Centar za socijalnu skrb Nova Gradiška i Udruga za integraciju glazbene kulture mladih „Starci 2001“. Projekt će trajati do 31. svibnja 2021.

Dosad smo u sklopu projekta održali partnerski sastanak na kojem smo dogovorili plan provedbe aktivnosti, plan praćenja provedbe i podijelili radne zadatke između partnerskih organizacija. Također, uspostavili smo suradnju sa četiri srednje škole s područja Brodsko – posavske županije: Industrijsko – obrtničkom školom Nova Gradiška; Elektrotehničkom i ekonomskom školom Nova Gradiška, : Industrijsko – obrtničkom školom Slavonski Brod i Ekonomsko-birotehničkom školom Slavonski Brod; u kojima će se provoditi dio aktivnosti u idućoj školskoj godini.

Prva aktivnost koju ćemo provesti jest trening na temu mirovne edukacije za 14 predstavnika OCD-a, javnih institucija i odgojno obrazovnih ustanova. Trening će se održati u Novoj Gradiški od 7. do 10. srpnja 2020. godine.

U sklopu projekta provest će se sljedeće aktivnosti:

  1. Zajedno za mir – radionice koje će koristiti neformalne metode učenja iz priručnika Vijeća Europe (CoE) o mirovnoj edukaciji i ljudskim pravima.  Provest će se u sjedištu svake partnerske organizacije i srednjim školama.
  2. Forum teatar“ – radionice na temu socijalne inkluzije, smanjenja napetosti, kreativnog rješavanja problema koje ćemo provesti u svim partnerskim organizacijama. Na radionicama ćemo koristiti tehniku teatra potlačenih.
  3. „Mapiranje nasilja“ – Predavanje koje će upoznati roditelje koji su oblici nasilja i kako lako upadnemo u zamku nasilja prema različitima, te kako reagirati kad nam je dijete izloženo nasilju.
  4. #MladiMoguDrugačije – Društvena kampanja protiv nasilja među mladima u našoj zajednici putem medija, plakata, društvenih mreža te predavanja.
  5. Izrada priručnika „Kultura mira“ koji će sadržavati metode potrebne za rad na temu mirovne edukacije s različitim skupinama koje su inače dostupne isključivo na engleskom jeziku te zahtijevaju visok stupanj poznavanja engleskom. Metode će biti opisane detaljno.

Ovim putem pozivamo sve mlade da prate našu web stranicu, Facebook stranicu udruge te Facebook stranicu projekta i uključe se u aktivnosti projekta kao sudionici i volonteri!