Udruga Studio B

Udruga za promicanje aktivnog sudjelovanja “Studio B” je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge.

studio b logo

Udruga za promicanje aktivnog sudjelovanja Studio B je početkom siječnja započela provedbu prvog projekta unutar Erasmus+ Programa. Projekt je odobrila Agencija za mobilnost i programe Europske Unije koja je zadužena za provedbu ovog programa u Republici Hrvatskoj. Riječ je o projektu unutar Ključne akcije 1 – Mobilnost pojedinaca u svrhu učenja; razmjeni mladih pod nazivom „Čekaj da razmislim“. Projekt će trajati do kolovoza 2018.

Projekt su razvili mladi iz naše organizacije u suradnji s nekoliko međunarodnih partnera, kako sljedi: Rietavo atviras jaunimo centras iz Litve, Medias-Spekter iz Slovenije, Ticket2Europe iz Španjolske, Belen Kaymakamligi iz Turske i Positive Impact Center iz Poljske.

Projektne aktivnosti započinju sutra, 8. ožujka, kad će u Novu Gradišku doći 36 mladih, koji će kroz metode neformalnog učenja raditi na podizanju svijesti o važnosti kritičkog mišljenja u današnjem društvu. Sudionici će biti smješteni u pansionu „Slavonski Biser“, gdje će se održavati i većina aktivnosti.

Mladi će aktivno sudjelovati u radionicama s temama poput komunikacije, kulture, kreativnosti, rješavanja problema i razrješavanja sukoba kroz metode igranja uloga, grupni rad, improvizaciju, debatu, itd. Na taj način, mladi će razviti kompetencije kritičkog mišljenja, druge najvažnije vještine na tržištu rada sljedećeg desetljeća.

Tijekom provedbe aktivnosti mladi će steći znanja i vještine koje će im omogućiti provođenje radionice s učenicima novogradiške Elektrotehničke i ekonomske škole, te Industrijsko-obrtničke škole.

Također, mladi će tijekom razmjene kreirati foto-priče koristeći „PhotoVoice“ tehniku na temu kritičkog razmišljanja, koje će u diseminacijskoj fazi projekta biti predstavljenje široj javnosti putem izložbe koju ćemo organizirati nakon razmjene.

Ovim ćemo projektom spojiti mlade iz Nove Gradiške s njihovim međunarodnim vršnjacima, što će rezultirati interkulturalnim učenjem i razvijenijim kritičkim mišljenjem. Razmjena će osnažiti mlade za buduće aktivno građanstvo, koje smatramo da je danas potrebnije više nego ikada, te ih potaći na razvijanje novih projektnih ideja koje će odgovarati na potrebe mladih iz njihovih zajednica.

Vjerujemo kako ćemo ovim projektom potaknuti mlade na korištenje metoda kritičkog mišljenja od najranijih faza odrastanja i otvorenost ka efikasnijim načinima rješavanja konflikata, te doprinijeti ubrzanjavanju učinkovitih obrazovnih reformi.