Udruga Studio B

Udruga za promicanje aktivnog sudjelovanja “Studio B” je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge.

studio b logo

Udruga za promicanje aktivnog sudjelovanja Studio B od početka lipnja 2020. provodi projekt Mladi mogu drugačije. Projekt je podržalo Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike. Partneri na projektu su: Udruga za integraciju glazbene kulture mladih “Starci 2001” i Centar za socijalnu skrb Nova Gradiška. Projekt traje do 31. svibnja 2021. Opći cilj projekta je smanjenje pojavnih oblika nasilja među mladima, povećanje međusektorske suradnje i promoviranje korištenje neformalnog učenja kao uspješnog alata mirovne edukacije na specifičnom geografskom području Brodsko-posavske županije.

Kao posljednju aktivnost našeg projekta započeli smo provedbu društvene kampanje istoimenog naziva. Cilj ove kampanje je osvještavanje problema nasilja nad djecom i mladima na području naše županije, kao i razbijanje predrasuda i povećanje tolerancije među članovima zajednice. Sve materijale pripremili su sami mladi kako bi svojim vršnjacima ukazali na problem međuvršnjačkog nasilja i poručili kako ono nikad nije rješenje.

U sklopu pripreme kampanje provedeno je i Istraživanje o nasilju među mladima u Brodsko-posavskoj županiji. Cilj istraživanja je bio utvrđivanje broja srednjoškolaca koji su izloženi nasilju i/ili su vršitelji nasilja te s kojim vrstama nasilja se suočavaju. Nasilje postaje sve veći problem u zajednici, a pogotovo među mladima. Mnogi mladi nisu ni svjesni da su izloženi nasilju, ali nažalost nisu ni svjesni da su vršitelji nasilja. Isto tako, u vrijeme pandemije COVID-19 virusa mnogo mladih više vremena provodi u svojim domovima pa tako raste i cyber nasilje, odnosno nasilje povezano s internetom i društvenim mrežama. Radi svega navedenog, odlučili smo provesti istraživanje sa srednjoškolcima s područja Brodsko-posavske županije koje je proveo Boris Lekić, koordinator projekta, u suradnji sa stručnim osobljem srednjih škola na području BPŽ. Istraživanjem je obuhvaćeno ukupno 160 mladih, od čega 75 muških i 85 ženskih ispitanika_ca s područja cijele županije.

U nastavku vam donosimo prikupljene priče mladih srednjoškolaca u kojima su iznijeli svoja iskustva, ali i stavove na ovu temu; te brošuru s rezultatima istraživanja.