Udruga Studio B

Udruga za promicanje aktivnog sudjelovanja “Studio B” je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge.

studio b logo

Udruga Studio B još je u svibnju 2020. započela provedbu projekta unutar Erasmus+ Programa kojeg je odobrila Agencija za mobilnost i programe Europske Unije. Riječ je o projektu unutar Ključne akcije 1 – Mobilnost pojedinaca u svrhu učenja; stručnom osposobljavanju pod nazivom „Genderologija – rodna jednakost za jednako društvo“. Projekt je razvijen u suradnji s nekoliko međunarodnih partnera, kako sljedi: Youth for exchange and Understanding s Cipra, EO Sharp Minds iz Grčke, EUROSUD iz Italije, Zavod Burja iz Slovenije, Ticket2Europe iz Španjolske, Udruženje Svetlost iz Srbije i Novosadska ženska inicijativa iz Srbije.

Projektni konzorcij identificirao je teme rodne teorije i rodno uvjetovanog nasilja kao ključna pitanja za mlade danas u zajednicama uključenim u ovaj prijedlog. Konvencija Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i obiteljskog nasilja, poznata kao Istanbulska Konvencija, polarizira javnost u nekoliko zemalja uključenih u ovaj projekt, te brojne organizacije krajnje desnice, povezane s crkvenim krugovima, je optužuju za širenje takozvane „rodne ideologije”. Korištenjem društvenih medija i Interneta općenito taj stav se širi među mladima (kao najvećim korisnicima novih medija), što stvara zbunjenost kod njih jer nisu u stanju kritički procijeniti proturječne informacije koje im se pružaju. S druge strane, rodna teorija nije dovoljno obrađena u programima formalnog obrazovanja, te se nebinarne mlade osobe suočavaju s problemom nerazumijevanja od strane svojih vršnjaka, društvene isključenosti, a ponekad i (rodno uvjetovanog) verbalnog/fizičkog nasilja.

Projektom „Genderologija – rodna jednakost za jednako društvo” težimo raskrinkati mitove vezane uz rodnu teoriju, istovremeno adresirajući pitanja rodno uvjetovanog nasilja i rodne diskriminacije.

Obzirom na pandemiju virusa COVID-19 i posljedična ograničenja okupljanja i putovanja bili smo primorani nekoliko puta odgoditi glavnu aktivnost projekta, istoimeno stručno osposbljavanje. U suglasju s Agencijom za mobilnost i programe EU uspjeli smo produžiti trajanje projekta do 19. listopada 2021.

Danas, 1. lipnja 2021. započinjemo s programom stručnog osposobljavanja koji će trajati do 9. lipnja, a okupili smo 27 sudionika iz 6 europskih zemalja koji će kroz neformalne metode učenja steći znanja i vještine u području rodne jednakosti, rodno uvjetovanog nasilja, inkluzije, rada s nebinarnim osobama itd.

Trening će rezultirati kreiranjem i implementacijom društvene kampanje koja će biti provedena 7. lipnja u centru Nove Gradiške u 11.55 h (Pet do podne) kako bi na simbolički način poručili kako je krajnje vrijeme da se ozbiljno pozabavimo temom rodno uvjetovanog nasilja, naročito među mladima. Sudionici će samostalno dizajnirati sve materijale potrebne za provedbu kampanje, osmisliti njen tijek te kreirati javni performans koji ćemo održati u centru grada.

Dugotrajni utjecaj projekta vidimo upravo u osnaživanju sudionika sa znanjima, vještinama i stavovima koji proizlaze iz društvene i građanske kompetencije koji će ih učiniti ambasadorima za promicanje rodne ravnopravnosti i uključivosti u svojim zajednicama.