Udruga Studio B

Udruga za promicanje aktivnog sudjelovanja “Studio B” je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge.

studio b logo

Udruga za promicanje aktivnog sudjelovanja je tijekom cijele 2023. godine provodila projekt „Društveni centar Bodovaljci faza II“ kojega su sufinancirali Brodsko-posavska županija i Općina Vrbje. Opći cilj projekta je bio unapređenje kvalitete života ruralnog stanovništva različitih dobnih skupina, s naglaskom na djecu, mlade i osobe starije životne dobi iz ruralnog područja, kroz sudjelovanje u različitim organiziranim aktivnostima što pridonosi promociji aktivnog sudjelovanja u životu zajednice. Sve planirane aktivnosti imale su za cilj poboljšanja općeg i zdravstvenog stanja stanovnika i stanovnica općine Vrbje. Specifični ciljevi projekta su bili doprinijeti osnaživanju lokalnih potencijala i održivom razvoju lokalne zajednice, doprinijeti povećanju razine društvenog kapitala u lokalnoj zajednici, doprinijeti smanjenju društvene isključenosti i siromaštva skupina u riziku, promicanje aktivnog sudjelovanja djece te povećanje kvalitete njihova života, povećanje razine informiranosti mladih usmjerene promociji zdravlja i prevenciji bolesti te osnažiti osobe starije životne dobi za aktivno sudjelovanje u društvenom životu zajednice.

U sklopu projekta su provedene sljedeće aktivnosti:

– „Klub 50+“- u sklopu navedene aktivnosti su provedene kreativne radionice, kartaške i društvene igre te filmske večeri. Na aktivnosti je sudjelovalo ukupno 40 starijih osoba koji su naučili nove vještine i povećali svoje samopouzdanje.

– „Upoznaj svoja prava“ predavanja o ostvarivanju prava iz mirovinske i socijalne sfere te imovinskopravnih odnosa. 16 sudionika je povećalo svoju pravnu sigurnost te su osnaženi za bolje razumijevanje svojih prava.

-“Živjeti zdravo“ – aktivnost usmjerena na promicanje zdravlja i prevenciju bolesti kod osoba starije dobi. U sklopu aktivnosti su održana dva predavanja o očuvanju dobrog zdravlja te grupna vježbanja i šetnje. 20 sudionika je poboljšalo svoje psihofizičko zdravlje te se potaknula njihova tjelesna aktivnost.

– „Klub za djecu – Chillaona“ – kroz kreativne radionice, filmske večeri, društvene igre, edukativne i informatičke radionice, kao i sportske aktivnosti, 20 djece je dobilo siguran i inkluzivan prostor za razvoj vještina i potencijala.

– „Od mladih za mlade“ – u sklopu ove aktivnosti održana su 3 predavanja o prehrani, zdravlju i sigurnosti na internetu. 30 mladih je dobilo priliku proširiti svoja znanja te je potaknuto vršnjačko učenje.

Ovim putem se zahvaljujemo svim sudionicama i sudionicima na aktivnom sudjelovanju u projektnim aktivnostima, volonterkama i volonterima na pružanju svojih znanja i vještina te davateljima sredstava na prepoznavanju kvalitete našeg projekta.