Udruga Studio B

Udruga za promicanje aktivnog sudjelovanja “Studio B” je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge.

studio b logo

Udruga Studio B od 1. svibnja provodi projekt pod nazivom „Aktivna ruralna zajednica“ odobren na Javnom pozivu za financiranje programa i projekata udruga koje promiču poljoprivredu i vrijednost ruralnog prostora RH koji je provelo Ministarstvo poljoprivrede.

Aktivna ruralna zajednica je pilot projekt usmjeren promicanju poljoprivrede i vrijednosti ruralnog prostora koji će se provoditi na području općine Vrbje, koja pripada I skupini po Indeksu razvijenosti.

Opći cilj projekta je doprinijeti promicanju poljoprivrede i vrijednosti ruralnog prostora.

Od početka projekta kontinuirano se provodi aktivnost kreativnih radionica „Šiškaj se“ na kojoj se izrađuju tradicionalne rukotvorine, s naglaskom na “šišku”, autohtoni predmet koji od pamtivijeka postoji u selu Bodovaljci. Na ovaj smo način uključilii starije osobe u provedbu projekta s ciljem druženja i poučavanja te nastavka širenja kulturnog naslijeđa u našoj zajednici. Sigurni smo i kako će stečena znanja i vještine u izradi rukotvorina korisnice moći iskoristiti kako bi povećale svoju zapošljivost, te kako će provedba ove aktivnosti povećati njihovu poduzetnost te zainteresiranost za sudjelovanje u različitim manifestacijama na području općine.

Kako bismo bogatu tradicijsku baštinu i vrijednosti našeg ruralnog kraja predstavili široj lokalnoj zajednici, u petak 22. srpnja u 13.00 otvaramo izložbu pod nazivom „Posavski biseri“ na kojoj će posjetiteljima biti predstavljene tradicijske rukotvorine izrađene na kreativnim radionicama. Izložba će biti otvorena tjedan dana, do 29. srpnja, a održat će se u prostoru Društvenog Centra Bodovaljci. Kako bismo podigli javnu svijest o važnosti ruralnog prostora, te promicali pozitivnu sliku ruralnog prostora, svi će posjetitelji_ice biti upoznati_e s procesom izrade šiške.

Dan ranije, u četvrtak, 21. srpnja, s početkom u 19.00 h u prostoru Društvenog Centra Bodovaljci bit će održano predavanje “Osnivanje obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva, samoopskrbnog obiteljskog gospodarstva i kućne radinosti”. Aktivnost je namijenjena stanovništvu općine Vrbje od 17 do 40 godina. Ovom aktivnošću osiguravamo dostupnost ključnih informacija u poljoprivrednom sektoru, promičemo poljoprivredu, te pružamo mladima znanja i vještine potrebe za početak bavljenja ovom djelatnošću.

Jedan od najvećih izazova ruralnog stanovništva odnosi se na ostvarivanje jednakih mogućnosti u kontekstu osobnog i profesionalnog razvoja, i to zbog nedostatka mogućnosti, adekvatnih usluga, otežanog pristupa informacijama i uključivanja u aktivnosti koje su dostupne uglavnom u većim i urbanim sredinama te visokoj stopi nezaposlenosti. Svi ti problemi dovode do sve izraženijeg iseljavanja iz ruralnih i udaljenih područja. Ruralnom je stanovništvu potrebno pružiti veće mogućnosti s ciljem poticanja na ostanak te sprječavanja masovnog iseljavanja u urbana područja i inozemstvo. Također je ključno omogućiti im pristup informacijama i uključivanje u aktivnosti koje su dostupne uglavnom u urbanim i većim sredinama, pri čemu važnu ulogu imaju organizacije civilnog društva i jedinice lokalne samouprave. Nadalje, uslijed gore navedenih izazova, ruralni je prostor u javnosti stigmatiziran i promatra ga se isključivo kao problemsko područje, a zanemaruju se vrijednosti neodvojive od tog prostora – solidarnost, tradicija, zajedništvo, povezanost s prirodom i očuvanje okolišta.

Stoga smo ovim projektom, zamišljenim kao set povezanih i samostalnih dobro osmišljenih aktivnosti, usmjereni promicanju poljoprivrede i vrijednosti ruralnog prostora, te jačanju kapaciteta kako korisnika, tako i nositelja.

Projekt se provodi do kraja srpnja, a financiran je u iznosu od 7.050,38 kn.

Pozivamo sve zainteresirane korisnike_korisnice da redovno prate našu web stranicu i društvene mreže kako bi se mogli_e uključiti u provedbu projekta!