Udruga Studio B

Udruga za promicanje aktivnog sudjelovanja “Studio B” je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge.

studio b logo

Udruga za promicanje aktivnog sudjelovanja „Studio B“ od veljače provodi projekt „Zaposlena žena za aktivnu zajednicu“ koji je odobren na pozivu Zaželi – program zapošljavanja žena. Kroz projekt 4 korisnice, žene starije od 50 godina, prošle su edukaciju za gerontodomaćice, nakon čega su se s prvim srpnja zaposlile na poslovima pružanja usluge pomoći u kući za ukupno 20 krajnjih korisnika. Donosimo vam priču o ženama koje pružaju uslugu korisnicima iz Bodovaljaca.

Lidija Konjević živi u Bodovaljcima i majka je tri kćerke s radnim iskustvom u administraciji koja se nakon 50. godine suočila s marginalizacijom na tržištu rada. Korisnica drugog projekta naše Udruge, „Ženskog aktivnog razvojnog Centra“, je od veljače ove godine kada se aktivno uključila u sudjelovanje na različitim radionicama; a zaposlenica je već 3 mjeseca na radnom mjestu gerontodomaćice – pružanje usluge pomoći u kući starijim osobama. Lidija nema posebne hobije, a u slobodno vrijeme voli surfati po Internetu. Smatra da usluga pomoći u kući jako pomaže krajnjim korisnicima, a najviše obavlja poslove održavanja, usisavanja, brisanja prašine, pranja prozora, druženja, nabave lijekova. Također, smatra kako je psihosocijalna podrška koju zaposlene žene pružaju krajnjim korisnicima još bitnija, jer su oni, kako sama kaže: „Željni društva i imaju potrebu požaliti se o svojim dnevnim problemima da im bude lakše se nositi s njima.“ Edukacija koju je prošla u sklopu projekta joj nije bila teška, a naučila je kako se odnositi prema starijim osobama i to joj je bilo zanimljivo. Voljela bi da se ovaj oblik zapošljavanja nastavi i u narednom periodu kako bi nastavila raditi ovaj posao!

Božana Štimac također je iz Bodovaljaca i majka je pet kćerki koja je isto tako bila marginalizirana na tržištu rada. U našoj udruzi je aktivna od veljače ove godine kroz projekt „Ženski aktivni razvojni Centar“, a na ovom projektu je zaposlena sredinom kolovoza. Kod rada u udruzi sve joj se sviđa, a najviše osjećaj korisnosti i komunikacija s korisnicama koje su je dobro prihvatile. Od hobija ističe pečenje kolača, čitanje i molitvu. Smatra da je zaista bilo potrebno osigurati ovakvu vrstu usluge za starije i nemoćne jer im omogućuje „vrijeme za sebe“ dok im zaposlene žene pomažu oko svakodnevnih poslova. Korisnici najviše traže pomoć oko održavanja kućanstva, pripreme obroka i nabavke lijekova. Također, krajnji korisnici traže i druženje kroz razgovor jer većina ih živi u samačkim kućanstvima. Isto kao i Lidija, i Božana smatra kako je ovaj program izrazito koristan i voljela bi nastaviti raditi.

Podsjetimo, projekt je financiran iz Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa: Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020., u iznosu od 1.086.860,70 kuna sa stopostotnim financiranjem iz EU sredstava. Projekt se provodi u partnerstvu s Općinom Davor, Centrom za socijalnu skrb Nova Gradiška i Hrvatskim zavodom za zapošljavanje – PU Slavonski Brod.