Udruga Studio B

Udruga za promicanje aktivnog sudjelovanja “Studio B” je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge.

studio b logo

Udruga za promicanje aktivnog sudjelovanja „Studio B“ od veljače 2019. provodi projekt „Zaposlena žena za aktivnu zajednicu“ koji je odobren na pozivu Zaželi – program zapošljavanja žena. Kroz projekt 4 korisnice, žene starije od 50 godina, prošle su edukaciju za gerontodomaćice, nakon čega su se s prvim srpnja 2019. godine zaposlile na poslovima pružanja usluge pomoći u kući za ukupno 20 krajnjih korisnika.

Ovaj mjesec u našem smo uredu ugostile novinarku Radija Nova Gradiška koja je razgovarala s koordinatoricom projekta i dvije zaposlene žene o dosadašnjoj provedbi projekta. Ako ste propustili ovu emisiju, donosimo vam najvažnije detalje.

Kako je provedba projekta započela u veljači 2019. godine uskoro ćemo navršiti pune dvije godine provedbe, a sam projekt traje do 22. kolovoza ove godine, dok će zaposlenice pružati uslugu do kraja lipnja. Kroz projekt je dosad zaposleno 6 korisnica, umjesto planiranih 4, uslijed fluktuacija zaposlenica – prva zaposlena korisnica je ubrzo po zapošljavanju imala težu ozljedu te je neko vrijeme bila na bolovanju; dok je druga korisnica prešla na novo radno mjesto; tako da su u projekt ušle dvije nove korisnice, jedna u 2019., a druga u 2020. godini. Svaki mjesec zaposlenice pružaju uslugu pomoći u kući za 20 krajnjih korisnika_ica, ali je i tu došlo do fluktuacije te će finalan broj uključenih krajnjih korisnika_ica u 24 mjeseca biti veći. Koordinatorica je istaknula kako se projektni tim nada da ćemo uspjeti prijaviti i nastaviti provoditi ovaj projekt u idućim fazama poziva. Kontinuirano povećanje minimalne plaće u odnosu na projektnu prijavu predstavljalo je izazov projektnom timu za financijsko upravljanje; međutim partnerska institucija – Općina Davor – nam je pomogla prevladati ovu teškoću sufinanciranjem projekta. Druga teškoća s kojom se projektni tim susreo pri upravljanju jest pandemija virusa COVID-19, međutim i taj problem smo nadišli, a u posljednje vrijeme svjedočimo značajnom padu novozaraženih na području provedbe projekta.

Obzirom na to da se projekt provodi u ruralnim, a donekle i izoliranim, područjima, on našim krajnim korisnicima_icama znači jako puno jer je riječ o starijim osobama koje se suočavaju s raznim zdravstvenim i socijalnim teškoćama, a većina njih živi u samačkim kućanstvima. Naša najstarija krajnja korisnica je Mara Jakarić iz Orubice koja ove godine navršava 95 godina, a živi sama. Usluga pomoći u kući joj znači jako puno jer joj omogućuje ostanak u poznatom okruženju vlastitog doma i osigurava kvalitetu života, čak i u poznim godinama.

Projekt je također imao pozitivan utjecaj na zaposlene žene, kojima je nakon dugotrajne nezaposlenosti pružena prilika za ponovnim uključivanjem na tržište rada, što je doprinijelo povećanju njihovom samopouzdanja, osjećaja vlastite vrijednosti i samostalnosti; ali i povećanju njihovog aktivnog sudjelovanja u društvu. Jedna od njih, Štefanija Gerhard, dosad je uglavnom bila zaposlena kao sezonska radnica, a u našem timu je od srpnja 2020. Štefanija je istaknula kako joj se najviše sviđa to što radi u lokalnoj zajednici, odnosno što može biti kod kuće za razliku od sezonskog rada. Od hobija izdvaja sudjelovanje u kreativnim radionicama u našoj udruzi. Kaže kako krajnji_e korisnici_e najviše traže psihosocijalnu podršku kroz razgovor s gerontodomaćicom, jer vole razgovarati o tome kako se nekad živjelo u zajednici, dijeliti svoje anegdote ali i svakodnevne probleme. Štefanija kaže kako ta povezanost između gerontodomaćica i krajnjih korisnika_ica ide toliko daleko da doslovce budu tužni kad su gerontodomaćice na godišnjem odmoru jer im nedostaju u to vrijeme, i bude im neobično živjeti bez njih. Kao najveću korist projekta ističe zapošljavanje teže zapošljivih skupina žena, jer kako kaže, čovjek se drugačije osjeća kad je zaposlen, ima više samopoštovanja, a s druge strane pomaže starijim osobama koje žive same. Štefanija bi svakako voljela nastaviti raditi na projektu, poželjno do mirovine.

Božica Petričević je isto kao i Štefanija uglavnom radila sezonske poslove, koji su nestabilni i iziskuju dugo izbivanje od kuće, što joj je predstavljalo problem jer se brine za bolesnog supruga. Božica živi u Bodovaljcima, a zaposlena je od srpnja 2019. Ističe kako joj puno znači to što radi u lokalnoj zajednici jer joj ostaje dovoljno vremena za obitelj i brigu o suprugu. Voli raditi na projektu jer pruža uslugu pomoći u kući starijim osobama koje poznaje od prije i onda joj je lakše i ostvariti povezanost i razumjeti njihove potrebe, s obzirom na to da je riječ o maloj sredini. Kaže kako se u ovom razdoblju vezala uz svoje krajnje korisnike_ice, kao i oni uz nju, pogotovo oni koji žive sami. U zimskim mjesecima pomoć gerontodomaćica je izrazito važna jer im donose ogrijev, pomažu pri čišćenju snijega i i obavljaju dostavu namirnica i lijekova, što je korisnicima_icama veliki problem kad su loši vremenski uvjeti, a također ističe i važnost druženja, naročito u pandemijskim uvjetima. Također, Božica nam je ispričala i kako je bila prvi kontakt korisnicama kad je bio potres, što dokazuje koliko su korisnicama naše zaposlenice važne. Činjenica da ih korisnice dočekuju kad im dolaze i iskreno im se razvesele ispunjava i naše zaposlenice radošću. Božica bi također voljela nastaviti raditi na projektu.

Podsjetimo, projekt je financiran iz Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa: Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020., u iznosu od 1.086.806,70 kuna sa stopostotnim financiranjem iz EU sredstava.