Udruga Studio B

Udruga za promicanje aktivnog sudjelovanja “Studio B”, u partnerstvu s Općinom Davor, Hrvatskim zavodom za zapošljavanje PU Slavonski Brod i Centrom za socijalnu skrb Nova Gradiška od 22. veljače 2019. godine provodi projekt “Zaposlena žena za aktivnu zajednicu”, UP.02.1.1.05.0291. Kroz projekt 4 žene zaposlene na poslovima pružanja usluge pomoći u kući obilaze ukupno 20 krajnjih korisnika.

Ovim putem obavještavamo naše krajnje korisnike, kao i članove njihovih obitelji, kako će zaposlene žene nastaviti pružati uslugu pomoći u kući. Također, pozivamo sve krajnje korisnike da se obrate svojim gerontodomaćicama kako bi im one nabavljale namirnice, lijekove i sve druge stvari koje su im potrebne, kako oni sami ne bi morali napuštati svoje domove.

Također, prenosimo preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Svjetske zdravstvene organizacije za naše krajnje korisnike (osobe iznad 65 godina): Najučinkovitije opće mjere prevencije uključuju:
– Čestu higijena ruku sredstvima koja sadrže 70 % alkohola: protrljajte ruke ako vam ruke nisu vidno prljave ili operite sapunom i vodom ako su ruke prljave i to u trajanju 20tak sekundi;
– Izbjegavajte dodirivanje očiju, nosa i usta;
– Čuvajte higijenu zraka i to kašljanjem ili kihanjem u savinuti lakat ili papirnatu maramicu te odmah potom bacite papirnatu maramicu u kantu za otpatke koja ima poklopac,
– Nošenje medicinske maske obvezno je ako imate respiratorne simptome,
– Nakon uklanjanja maske s lica obvezno je provesti higijenu ruku;
– Održavanje distance u društvenom kontaktu između osoba najmanje 1 metar ukoliko osoba ima neki od respiratornih simptoma.

Nadalje, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije pozvao je sve starije od 60 godina da izbjegavaju posjećivanje i ulaženje u prenapučena javna područja ili mjesta. U to se ubrajaju i sredstva javnog prijevoza u razdobljima najvećih dnevnih gužvi, te javna okupljanja ali i odlasci u trgovine u razdobljima kada se očekuje najveća dnevna posjećenost. Također je apelirao da osobe u ovoj dobnoj skupini preskoče rutinske kontrole i odlaske u ordinacije kod liječnika opće prakse i u bolnice, ukoliko im nije prijeko potrebna zdravstvena skrb. Preporuča se najprije liječnika kontaktirati telefonom, ukoliko je osobi potreban recept ili savjet. Slobodno se obratite svojim gerontodomaćicama kako bi nazvale vašeg liječnika opće prakse u svrhu dobivanja recepta i nabavke lijekova koji su vam potrebni.

Smatra se, temeljem dostupnih podataka o novom koronavirusu da osobe u životnoj dobi 60+, ili koje imaju neku kroničnu bolest poput bolesti kardiovaskularnog sustava, respiratornog sustava ili dijabetesa, da imaju veći rizik od razvoja težeg oblika COVID-19. Stoga se i preporučuju navedene mjere prevencije za građane ovih osjetljivih skupina.

Uslugu pružanja pomoći u kući žene će redovno obavljati do daljnjega, odnosno dok ne dobijemo drugačije upute od nadležnih institucija. Korisnici mogu svakodnevno kontaktirati svoje gerontodomaćice i koordinatoricu projekta putem telefona, a mi ćemo se pobrinuti da vam ništa ne nedostaje. Apeliramo još jednom na sve korisnike da se pridržavaju gorenavedenih uputa, prate vijesti i komuniciraju redovno sa svojim gerontodomaćicama.