SvakiPojedinacČiniRazliku

Zaposlena žena za aktivnu zajednicu – 6 mjeseci pružanja usluge

Zaposlena žena za aktivnu zajednicu – 6 mjeseci pružanja usluge

Udruga za promicanje aktivnog sudjelovanja „Studio B“ od veljače provodi projekt „Zaposlena žena za aktivnu zajednicu“ koji je odobren na pozivu Zaželi – program zapošljavanja žena. Kroz projekt 4 korisnice, žene starije od 50 godina, prošle su edukaciju za gerontodomaćice, nakon čega su se s prvim srpnja zaposlile na poslovima pružanja usluge pomoći u kući za ukupno 20 krajnjih korisnika.

Ovaj mjesec navršilo se 6 mjeseci pružanja usluge pomoći u kući. Tim povodom održan je sastanak projektnog tima na kojem smo prodiskutirali kako teče provedba projekta, ide li sve po planu, te raspravili povratne informacije zaposlenih korisnica i krajnjih korisnika projekta – starijih i nemoćnih.

Nakon početne faze prilagodbe sve su se korisnice “uhodale” u posao i stvorile povezanost sa svojim korisnicima. Same ističu kako posao nije jako zahtjevan, dok s druge strane primjećuju zadovoljstvo pruženim uslugama kod krajnjih korisnika. Uz poslove pomoći u kući jedan od bitnih aspekata njihovog posla je onaj psihosocijalni, pružen kroz razgovor, druženje i pratnju u društvenim aktivnostima. Prvo vrednovanje provedeno s krajnjim korisnicima pokazalo je kako su iznimno zadovoljni provedbom ovog projekta, te kako osjećaju da im je podignuta kvaliteta života.

Projektni tim je analizirao i kvalitetu suradnje s projektnim partnerima, te zaključio kako je ista na visokoj razini; naročito s Općinom Davor. Sve su aktivnosti u dosadašnjem periodu provedbe provedene sukladno planu; a suradnja s Provedbenim tijelom II razine (PT2) – Uredom za ugovaranje i financiranje projekata EU koji djeluje u sklopu HZZ-a je ocijenjena odličnom i učinkovitom. Izvještavanje se prema PT2 radi kontinuirano svaka 3 mjeseca, a svi dosad poslani izvještaji su i odobreni; što govori dosta o kvaliteti izrade izvještaja s jedne, te visokom stupnju angažiranosti PT2 s druge strane.

Najveća promjena u provedbi projekta, u odnosu na prijavu,  je novo povećanje plaća od 1. siječnja ove godine za zaposlene žene, sukladno odluci Vlade RH o podizanju minimalne plaće. Projektni tim će pristupiti preraspodjeli sredstava, kako bi se osiguralo poštivanje ove Odluke, dok u isto vrijeme očekujemo zadržavanje kvalitete provedbe projekta.

Podsjetimo, projekt je financiran iz Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa: Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020., u iznosu od 1.086.860,70 kuna sa stopostotnim financiranjem iz EU sredstava. Projekt se provodi u partnerstvu s Općinom Davor, Centrom za socijalnu skrb Nova Gradiška i Hrvatskim zavodom za zapošljavanje – PU Slavonski Brod.