Udruga Studio B

Udruga za promicanje aktivnog sudjelovanja “Studio B” je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge.

studio b logo

Udruga Studio B sudjelovala je kao partner u provedbi Erasmus+ projekta Mobilnosti osoba koje rade s mladima, pod nazivom “Uhvaćeni u mreži”. Nositelj projekta bila je talijanska organizacija Domi group, dok je trener bio Giannis Akriditis. Projekt je podržala Europska Unija kroz Erasmus+ program.

Hrvatsku grupu na treningu predstavljala su 4 člana naše udruge: Anja Anić, Vlatka Bošković – studentice socijalnog rada; Nikolina Jureković – youth worker i trenerica, te Paolo Pelesk – prvostupnik informatike i youth worker. Trening je održan od 26. veljače do 5. ožujka u pitoresknom mjestu Torre del Greco, u blizini Napulja, a uz sudionike iz Hrvatske i Italije, projekt je okupio i sudionike iz Turske, Slovačke, Bugarske i Rumunjske.

Glavna tema projekta odnosila se na suvremeni fenomen poremećaja ovisnosti o internetu (Internet Addiction) koji je jedan od najvećih problema s kojima se mladi, a ne samo oni, susreću u svakodnevnom životu, većinu vremena bez znanja da su ovisni. Društveni mediji, video igre, chat sobe, porno web stranice, žive kamere i live chat su neke od značajki World Wide Weba koji su odgovorni za poremećaj ovisnosti o Internetu, uglavnom kod mladih.

Cilj ovog projekta nije bio demonizirati Internet i njegovu veliku pomoć čovječanstvu, već smo kao youth workeri nastojali naučiti kako učiniti mlade ljude “mudrim korisnicima Interneta”, kako prepoznati ovisnika i kako pružiti pomoć onima kojima je to potrebno. Istražili smo zajedno kako Internet može negativno utjecati na ljude i zašto se to ne događa svima.

Istovremeno, bila je to zgodna prilika da procijenimo sebe, ako i koliko smo ovisni o internetu. Na kraju, ali ne i najmanje važno, ispitali smo ulogu i ponašanje roditelja, nastavnika u školi i, naravno, ulogu društva.

Tijekom aktivnosti, upoznali smo se sa situacijom u svakoj od navedenih zemalja, te ovdje izdvajamo podatak kako 93% djece i tinejdžera u Hrvatskoj koristi Facebook i troše online više od 5 sati na dan. Također, dotakli smo i temu cyberbullinga koje postaje sve učestalije u današnjem svijetu. Na stranicama MUP-a navodi se pretpostavka da je jedno od petero djece koje koristi Internet primilo neželjeni prijedlog ili zahtjev seksualnog sadržaja. Pretpostavlja se da je između 23% i 35% djece bilo izloženo seksualnim sadržajima
putem Interneta (Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske).

Paolo nam je o svom sudjelovanju rekao: “Ovisnost o internetu među mladima je problem s kojim se susreću osobe koje rade s mladima, ali nisu upoznati s metodama i radnjama koje je potrebno poduzeti kako bi se mladima na učinkovit i siguran način pomoglo. Cilj ovog treninga je ostvaren, a stečeno iskustvo uvelike će nam pomoći prilikom rješavanja problema ovisnosti o Internetu.”

Projekt je bio izvrsna prilika našoj udruzi za networking i stvaranje novih partnerstava, te možemo najaviti kako pripremamo follow up ovog projekta.