Udruga Studio B

Udruga za promicanje aktivnog sudjelovanja “Studio B” je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge.

studio b logo

Udruga Studio B danas je, 27. siječnja, održala završnu konferenciju projekta „Osnaživanje mladih pokretača ruralnih zajednica“ koji provodimo u partnerstvu s Općinom Vrbje od veljače 2020. do 31. siječnja 2021. godine. Projekt je podržalo Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku; odnosno Središnji državni ured za demografiju i mlade u iznosu od 84.000,00 kn, dok je partner Općina
Vrbje osigurala sufinanciranje u iznosu od 1.000,00 kn. Provedbu projekta i postignute rezultate predstavile su Barbara Jurčević ispred Općine Vrbje, koordinatorica projekta Valentina Stojaković i voditeljica projekta Nikolina Jureković.

Provedbom projektnih aktivnosti: istraživanjem „Što je tebi bitno?”, komunikacijski treningom, edukacijom karijernog usmjeravanja, radionicama izrade prirodne kozmetike i upcyclinga, IKT treningom, volonterskom aktivnošću „Pomoć u učenju“, klubom za mlade „Sunčana strana ulice“ i kampanjom #ŽivimRuralnoMislimGlobalno obuhvatili smo ukupno 152 mladih s područja općine Vrbje,
među kojima i mlade s manje mogućnosti, čime smo nadmašili broj planiran projektnom prijavom.

Također, u provedbu projekta uključeno je više volontera_ki od planiranog, njih ukupno 34 s 336 odrađenih volonterskih sati.

Mladi su kroz ovaj projekt razvili svoja znanja i vještine, a provedba projekta omogućila je izjednačavanje mogućnosti mladih iz ruralnih područja s onima koje imaju njihovi vršnjaci u urbanim sredinama.

Također, suradnja s lokalnom samoupravom kroz partnerstvo na ovom projektu dovela je do stvaranja poticajnog ozračja, te nužne razine povjerenja kako bi Udruga Studio B i Općina Vrbje kontinuirano zajedno radili na poboljšanju kvalitete života mladih.

Zamjenica načelnika Općine Vrbje, Barbara Jurčević, istaknula je kako je suradnja bila jako uspješna i kako je Općina iznimno zadovoljna postignutim rezultatima s obzirom da im je stalo do potreba mladih i do svega što je njima bitno. Nada se kako će se suradnja s Udrugom Studio B nastaviti kroz stvaranje Lokalnog programa za mlade. Također, istaknula je kako su upravo pokrenuli Program mjera rješavanja
stambenog pitanja usmjeren mladim obiteljima i time djeluju u skladu s pozitivnim trendovima na području javnih politika za mlade temeljenih na relevantnim istraživanjima koja su upravo isticala rješavanje stambenog pitanja kao jedno od većih teškoća s kojima se mlade obitelji suočavaju.

Voditeljica projekta istaknula je kako smo izrazito zadovoljni postignutim rezultatima i kako je projekt imao vrlo visoku razinu učinkovitosti u odnosu na uložena sredstva, obzirom da je obuhvaćeno 152 mladih s područja općine. Udruga će nastaviti provoditi aktivnosti na području rada s mladima, a u tome ćemo imati svesrdnu podršku jedinice lokalne samouprave; kako bismo sinergijskim djelovanjem
zadržali mlade na ruralnom području.