Udruga Studio B

Udruga za promicanje aktivnog sudjelovanja “Studio B” je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge.

studio b logo

U sklopu projekta „Savladaj prepreke: Osnaži se i ostvari na tržištu rada“ od 28. do 30. rujna je održan „Poduzetnički trening“.

Ciljevi treninga su bili razviti sposobnost pretvaranja ideja u djelovanje; razviti vještine donošenja odluka i preuzeti odgovornost za vlastite odluke; prezentirati razvijene ideje; razviti prezentacijske vještine, kreativno razmišljanje, vještine timskog rada, vještine argumentiranja i komunikacijske vještine; naučiti pravne oblike poslovanja; upoznati se s pojmom samozapošljavanja i izradom poslovnog plana te naučiti izraditi poslovni plan.

Pristup rada se temeljio na profilu sudionika_ica kao osoba koje nisu upoznate s temom edukacije, te koje je potrebno educirati, osposobiti i razviti razmijevanje poduzetništva, s naglaskom na pravne oblike poslovanja i proces samozapošljavanja. Edukacija je slijedila pristup neformalnog obrazovanja te se koristila kombinacija različitih interaktivnih metoda prilagođena samim korisnicima_icama. Stjecanje novih znanja, vještina i stavova te razmjena stavova i iskustava korisnika_ica bili su osnova ove edukacije.

Ukupna ocjena treninga je 4.9 od 5. a korisnici_ice su za četiri aspekta dali ocjenu 5,0 (Organizacija edukacije; Prostor; Angažman trenerice; Metode rada na edukacije).

Na otvoreno pitanje „Koje tri stvari ćete sigurno upamtiti s ove edukacije?“, korisnici_ice su uglavnom odgovorili sljedeće: kako otvoriti svoj obrt, što je sve potrebno za otvaranje obrta, pisanje poslovnog plana, različiti načini prezentiranja, na što treba obratiti pažnju u izradi poslovnog plana. Nadalje, korisnici us naveli kako su stekli organizacijske tehnike i vještine; razvili kreativnost, naučili više o sebi, te naučili nove modele prezentiranja. Kao najvažniji ishod učenja korisnici su istakli izradu poslovnog plana.

Projekt je financiran iz Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa: Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020., u iznosu od 1.760.640,00 kuna sa stopostotnim financiranjem. Bespovratna sredstva osigurana su iz Državnog proračuna Republike Hrvatske (8,11%) i iz Inicijative za zapošljavanje mladih (91,89%). Projekt se provodi u partnerstvu s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje – PU Slavonski Brod, Općinom Vrbje, Općinom Staro Petrovo Selo, Udrugom gluhih i nagluhih Nova Gradiška i Udrugom za integraciju glazbene kulture mladih „Starci 2001“.