SvakiPojedinacČiniRazliku

„Mladi u srcu“ – održana dva predavanja

„Mladi u srcu“ – održana dva predavanja

Udruga Studio B je u lipnju započela s provedbom projekta „Mladi u srcu“ koji je odobren na Javnom natječaju za financiranje programa/projekata udruga iz zdravstva, socijalne skrbi i brige za hrvatske branitelje s područja Brodsko-posavske županije za 2021. godinu. Projekt će trajati do 31. prosinca 2021. godine.

U sklopu aktivnosti „Živjeti zdravo“ održane su dva predavanja.

Prvo predavanje „Prevencija kroničnih bolesti“ je održala Josipa Žderić, magistrica sestrinstva. Predavačica je uvodnom pričom naglasila važnost prevencije bolesti te navela koje su najčešće kronične nezarazne bolesti, čimbenike koji povećavaju rizik za nastanak bolesti te koje su komplikacije navedenih bolesti. Kao najčešće bolesti, predavačica je izdvojila kardiovaskularne, zloćudne, respiratorne te šećernu bolest. Isto tako, sudionici su se upoznale sa zloćudnim novotvorinama te rizičnim čimbenicima za nastanak bolesti te prevencijom navedene bolesti. U posljednjem dijelu predavanja, predavačica je navela nacionalne programe ranog otkrivanja bolesti, kao što su rak dojke, rak debelog crijeva, rak vrata maternice te rak pluća.

Drugo predavanje je održano 27. listopada, a održala ga je mr. Ljiljana Lukačević, spec. kliničke psihologije. Predavačica je sudionike_ice upoznala s pojmom starosti,  dobi kojom se smatra starosti, ali i najčešćim stereotipima o starijim osobama, kao što su naprimjer: produktivnosti starijih osoba, bespomoćnosti starijih osobama, produktivnosti, bezosjećajnosti i slično. Sudionici_ice su saznale kako se nositi s odlaskom u mirovinu i promjenama u bračnim odnosima u starijom dobi, ali i kako se starije osobe trebaju nositi s teškom bolesti i/ili smrću bračnog partnera. Predavačica je naglasila kako se u starijoj dobi mijenja odnos s članovima obitelji, kao što su djeca i unučad, a navela je da i kućni ljubimci pomažu u samoći. U posljednjem dijelu predavanja, sudionici_ice su se upoznali s aktivnim starenjem, kroz vježbanje, vožnju bicikla, planinarenje, šetnju, vrtlarenje, društvene igre, korištenje računala i  mobitela, druženje, glazbu, plesanje, pjevanje, Sudionici_ice su pokazali zadovoljstvo predavanjem te su izrazili želju za još ovakvih i sličnih predavanja.