Udruga Studio B

Udruga za promicanje aktivnog sudjelovanja “Studio B” je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge.

studio b logo

Udruga za promicanje aktivnog sudjelovanja „Studio B“ od početka svibnja ove godine provodi projekt pod nazivom „Manjinska mladinoteka“. Nositelj projekta je slovenska organizacija Zavod Burja, a uz našu udrugu projektni partneri su i slovenski Centar za mlade Ruše (CEZAM Ruše), te Hrvatsko kulturno prosvjetno društvo „Matija Gubec“ iz Tavankuta, Srbija.
Projekt je odobren od strane Europske Komisije, u sklopu Ključne akcije 2 Strateška partnerstva, unutar Erasmus+ programa. Isti će trajati od svibnja ove godine do rujna 2020 godine.

Od 23. do 26. svibnja 2019. članovi Izvršnog odbora Udruge, Nikolina Jureković i Paolo Pelesk sudjelovali su na prvom transnacionalnom sastanku u sklopu ovog projekta, koji je održan u Rimskim toplicama u Sloveniji. Tijekom sastanka upoznali smo se s ostalim partnerima, te detaljno dogovorili plan i uvjete provedbe aktivnosti. Sastanak je bio vrlo produktivan, te smo zajedno s partnerima započeli i rad na dizajniranju intelektualnih outputa ovog projekta.

Glavni cilj 16-mjesečnog međunarodnog projekta je uspostaviti konzorcij manjinskog partnerstva kako bi se razvili inovativni pristupi na području kreativnog manjinskog turizma i kulturne baštine uz aktivno sudjelovanje mladih pripadnika manjina, te mladih s manje mogućnosti, iz partnerskih zemalja – Slovenije, Hrvatske i Srbije.

Organizacije, koje razvijaju programe za mlade pripadnike manjina, te mlade s manje mogućnosti, suočavaju se s niskim interesom i nedostatkom motivacije mladih za različite oblike neformalnog obrazovanja, čime mogu unaprijediti svoje znanje, kompetencije i vještine, opunomoćenje i profesionalni razvoj. Problem je povezan slabim institucionalnim kapacitetima manjinskih organizacija, nedostatkom proaktivnog stručnog osoblja, nefleksibilnim pristupima učenju i nedostatkom odgovarajućih i inovativnih programa za navedene ciljne skupine.
Kroz ovaj projekt uspostavit ćemo partnerstvo nevladinih i omladinskih organizacija iz Slovenije, Hrvatske i Srbije. Pažljivo smo istražili potrebe ciljnih skupina i povezali ih s područjem rada partnerskih organizacija, odnosno umjetnosti manjina, kulturne baštine i kulturnog turizma. Poseban doprinos u razvoju intelektualnih rezultata bit će prijenos dobrih praksi iz srpske partnerske organizacije.
Tijekom projekta organizirat ćemo dva međunarodna projektna sastanka, tri multiplikativna događaja i aktivno uključiti 30 mladih manjinskih pripadnika iz partnerskih zemalja, koji će poboljšati razinu svojih znanja i kompetencija, povećati osjećaj za inicijativu, samopoštovanje i poduzetništvo.

Udruga „Studio B“ izražava iznimno zadovoljstvo što je naš rad prepoznat od strane međunarodnih partnera i što smo uključeni u provedbu ovog projekta. Vjerujemo da će razmjena dobre prakse i kreiranje novih alata omogućiti stjecanje značajnog operativnog kapaciteta naše organizacije, kroz stjecanje novih znanja i vještina; te povećati vidljivost našeg rada na međunarodnom nivou.